Norrland är ett paradis för turister

Kära läsare!

Ni som följer bloggen vet att jag är en varm förespråkare för Norrland. De norrländska vidderna, tystnaden och de fantastiska vyerna. Sjöarna och bergen. Älvarna och byarna. Alla fantastiska människor som bor i den största delen av vårt land.

Norrland är också ett paradis för turister och det glädjer mig att fler och fler har börjat upptäcka det. Under pandemin var det ju som bekant allt fler som förlade sin semester till de svenska vägarna. De lyckligt lottade som redan ägde husbilar eller husvagnar tog med sina rullande hus och begav sig ut på vägarna.

Campingar i hela Sverige blev fullbelagda och tv-serier som Böda Camping eller Ullared visade upp svenskarnas nya semestervanor med all önskvärd tydlighet. Trängsel, kommers och riktiga original lyftes fram och det blev förvisso underhållande tv, men det speglade kanske inte riktigt de nya insikterna många svenskar fått om vårt land och dess möjligheter.

Någon tv-serie om campare som utforskade de norrländska vidderna spelades aldrig in. Ändå var det här som många fann lugnet och en helt ny typ av semester som passar väldigt bra in i dagens samhälle.

Där telefonen och den ständiga uppkopplingen blivit den verklighet som människor vill fly ifrån så erbjöd de norrländska skogarnas tystnad, de norrländska sjöarnas lugn och de norrländska campingarnas avskildhet precis den idylliska och rofyllda semestern som så många sökte efter – och fann.

Detta gör att vi förmodligen kan räkna med fler resenärer som njuter av den norrländska tystnaden under fler semestrar längre fram. Detta är oerhört positivt för Norrland som enligt mitt tycke ofta glöms bort av politiker och andra makthavare när det gäller satsningar och möjligheter – men som har så mycket att erbjuda.

Vi hava vårt Västindien, sägs Axel Oxenstierna ha sagt om Norrland som koloni när Sverige först tog kontrollen över området. Nu kan vi säga detsamma om Norrland som semesterparadis.

Vem behöver Bahamas när vi har Vännäs, Jokkmokk och Sveg?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *