Valet 2014

Bxjrxm8IMAIE2nP[1]

 

Funderar på valresultatet

Centerpartiet håller i stort ställningarna medan övriga Alliansen tappar stort. Så ser resultatet ut såväl i Sverige som i Västernorrland. Med respekt för den slutliga sammanräkningen verkar Centerpartiets riksdagsmandat från Västernorrland vara säkrat. Det blir kryssen som avgör om jag eller någon annan på listan tar det.

Å ena sidan: Tappar regeringsmakten. Å andra sidan: Tappar minst och blir näst störst i borgerligheten. Å ena sidan: minskar i ett antal av länets kommuner. Å andra sidan: Ökar lika mycket i de andra och står still i den kommunala representationen med 9,4 % av de kommunala mandaten. Vi ökar dessutom i landstinget i Västernorrland.

Det är inte helt lätt att veta vilken fot man ska stå på. Är detta ett val att vara missnöjd, halvnöjd eller helnöjd med?

Klart är dock att Centerpartiet kommer att ha en nyckelroll i svensk politik de kommande åren. Huvudkonflikten kring de kommande årens prioriteringar och statsbudgetar står mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas utgiftsökningar kräver nya skatteintäkter. Dessa tas främst in genom ett antal nya skatter. Dessa har gemensamt att de slår mot de värden Centerpartiet kämpar för, eller är direkta återställare av framgångsrika centerreformer:

  • Den sänkta restaurangmomsen har skapat tusentals nya jobb och skapat en bättre fungerande hotell- och restaurangnäring. Här får många sitt första jobb. Det är också högst rimligt att det är samma momssats om du äter din mat på restaurangen eller om du tar det som take away. Där reformen gjort mest nytta är givetvis hos de näringsidkare som har lägst marginaler eller står och väger om man över huvud taget ska hålla öppet hela året. Dessa finns i hög utsträckning på landsbygden. Socialdemokraterna gick till val på att fördubbla restaurangmomsen.
  • De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga gör unga mer attraktiva på arbetsmarknaden. Centerpartiet och Alliansen gick till val på ytterligare sänkningar. Socialdemokraterna vill fördubbla ungas arbetsgivaravgifter.
  • Kilometerskatten är en skatt på avstånd. En skatt – på avstånd. Det är svårt att komma på något mer Norrlands- och landsbygdsfientligt även om man försökte. Centerpartiet är givetvis emot.

Till detta ska läggas alla de regleringar och fördyringar som kommer att drabba småföretagarna och de gröna näringarna, inklusive en världsunik skatt på gödsel.

Det talas nu om utsträckta händer över blockgränsen till inte minst Centerpartiet. Ser vi till politikens innehåll vore det rimligare om Socialdemokraterna friade till Moderaterna. Jobbskatteavdraget – Moderaternas främsta prioritering – värnas ju även av Socialdemokraterna numera.

När regeringsbildaren har dessa prioriteringar återstår bara en sak. Centerpartiet går nu i opposition. Vi kommer att ge väljarna precis det vi lovade i valet. Vi kommer att vara den starkaste rösten till försvar för fler jobb i växande företag, resultat för miljön och att hela Sverige ska växa.

Ett ansvarstagande parti måste dock alltid vara berett att styra Sverige. Jag utesluter inte att Centerpartiet kommer att sitta i regeringen även innan valet 2018. Om Stefan Löfven misslyckas med regeringsbildningen måste Centerpartiet och Alliansen vara beredd att ta över. Vi vet hur man regerar i minoritet – det har vi visat i fyra år.

Annonser

One thought on “Valet 2014

Kommentarer inaktiverade.