Förskolebarn­grupps­rasar

Dagens påhopp står två övikssossar för. I lördags var det debatt i Bredbyn. Jag sade då att de stora barngrupperna i Örnsköldsviks förskola är ett av de främsta välfärdsproblemen i kommunen. Det står jag för. Jag har själv blivit kontaktad av förskollärare som inte anser sig kunna hantera de stora grupperna. Den pedagogiska uppgiften blir lidande.

Socialdemokraterna avfärdar kritiken med att hänvisa till Skolverkets siffror. Låt oss då se hur det ser ut i länet:

Inskrivna barn per årsarbetare
Härnösand: 5,5
Kramfors: 5,9
Sollefteå: 5,9
Sundsvall: 5,3
Timrå: 5,2
Ånge: 5,7
Örnsköldsvik: 5,8
Rikssnitt: 5,3

Samtliga siffror finns här.

Tillsammans med Kramfors och Sollefteå är alltså Örnsköldsvik sämst i länet och är långt kvar till att ens ligga på ett genomsnittligt resultat för riket. Det är detta som de lokala socialdemokraterna slår sig för bröstet för.

Det är viktigt att se vad som finns bakom siffrorna. Inskrivna barn per årsarbetare är ett bland många olika mått. De som hört av sig till mig hänvisar inte till ovanstående siffror, utan att det i praktiken handlar om att en förskollärare har ansvar för tio eller fler barn. Lärarna jobbar åttatimmarsdagar, barn finns på plats uppemot tolv timmar – åtminstone.

Man kan inte nöja sig med att mäta sig med de sämsta i länet och landet. Självklart ska bågen spännas högre än så. Därför har Alliansen i Örnsköldsvik lagt betydligt mer på skolan i vår alternativbudget. När vi vinner valet kan pengarna börja jobba. Man ska dock vara på det klara med att det kommer ta ytterligare år och miljoner innan ovanstående siffror kan snyggas till.

För att kunna lösa ett problem måste man erkänna det. Att i detta läge lägga tid och energi på att begå debattartiklar i skönmålningssyfte leder ingenvart.

Annonser