Gröna linjen

Gröna linjen

Idag släpper Centerpartiet i Örnsköldsvik, Nordmaling, Bjurholm, Vännäs och Umeå ett gemensamt förslag om en ny järnvägslinje, den gröna linjen. Mellan Örnsköldsvik och Umeå fast via stambanan. Den gröna linjen skulle åstadkomma en fortsatt förstoring av vår arbetsmarknadsregion och få med inlandet i den positiva utveckling vi nu ser kring kustjärnvägen.

Vi kommer nu att lägga likalydande motioner i fem kommunfullmäktigen och driva frågan i valrörelsen. Gröna linjen handlar om att knyta inlandets orter närmare Örnsköldsviks och Umeås starka arbetsmarknader men självklart ser vi också en motsatt effekt. Nyåkers pepparkakor i Nyåker och Bjurholm, en spaweekend på Kerstins Udde i Trehörningsjö, en möbeltur till Jollen i Långviksmon och Mellansels arbetsplatser och utomhusbad blir betydligt mer tillgängligt för betydligt fler.

Detta är en långsiktig satsning. Vi ser fyra dagliga dubbelturer samt helgtrafik och vi ser att detta kommer att gälla under en lång tid framöver, åtminstone åtta-tio år. Detta är en satsning som folk, företag och föreningar ska kunna planera sina liv, sina flyttlass och sin verksamhet efter. Dessutom kommer vi att i exempelvis Björna och Långviksmon bygga nya perronger. Det engagemanget kräver långsiktighet.

I kontakter med Norrtåg har vi kommit fram till att en uppskattad bruttokostnad ligger i häradet dryga 10 miljoner årligen. Var slutsumman hamnar beror på hur mycket biljetter som säljs och i vilken mån detta gör att man kan lägga ner några av dagens busslinjer. Delar av denna satsning kan också inbringa EU-medel. Vi kan också konstatera att årskostnaden motsvarar ungefär vad Örnsköldsviks kommun investerar i det skärgårdsprojekt som pågått i ett antal år. Gröna linjen är inte bara en offensiv vision utan ett realistiskt och fullt genomförbart förslag.

Annonser

One thought on “Gröna linjen

 1. Superbra förslag, hjälp till att få till några provkörningar från Umeå i samband med Folkhäng den 9-11 maj och konferensen på Kerstins Udde den 3-5 juni.

  http://www.org.umu.se/usste/english/research/workshops-and-conferences
  /transitional-green-entrepreneurs/

  June 3rd
  10.00 Shared travel from Umeå to Kerstins Udde by train approximately one hour
  June 5th 16.00 Shared travel to Umeå by train approximately one hour

  Hälsningar Anna-Karin Gidlund

Kommentarer inaktiverade.