Den upplevda sanningen

Läste nyligen om Orwells 1984. En av passagerna som satt sig är dialogerna om vad som är sanning. Om jag tror att jag svävar, och du tror att jag svävar, gör jag då det? Om vi alla kommer överens om att Partiet har rätt i att 2+2=5, är det då sant? Denna diskrepans i faktisk och upplevd sanning finns lite här och var, om man letar.

I förra veckan publicerade Dagens Nyheter en kul artikel om att Sveriges glesbygdskommuner för första gången på mycket länge har större inflyttning än utflyttning. Anledningarna till detta är givetvis många. Varje person och varje hushåll som flyttar åt något håll har ju sin egen anledning. I vissa kommuner är det en gruva som drar, i andra handlar det om inflöde från större städer eller invandring. Det vore ju dock märkligt om inte också den politik som förts de senaste sju åren haft något inflytande. Det är naturligt att Centerpartiets enträgna arbete för att göra det lättare att jobba och driva företag i hela landet till slut får effekter. Den förbättring av IT-infrastrukturen i hela landet som vi är mitt uppe i och den utveckling av exempelvis turism och det gröna näringslivet skapar jobb, livskvalité och anledningar att flytta till Nordanstig eller Ljusdal.

För många måste dock detta skifte, givet samhällsdebatten, vara närmast otroligt. Sverige beskrivs gång på gång som ett land av ursinnig urbanisering. Många, både landsbygdsbor och stadsbor, synes se det som en självklarhet att allt utanför storstadsregionerna är försatt i snabbavveckling. Fakta är ökad inflyttning men den upplevda sanningen är den motsatta. I den mån jag kan överblicka den svenska ”landsbygdsdebatten” är det få som över huvud taget tagit till sig detta mycket positiva skifte i samhällsutvecklingen. Kanske är det så att inflyttning och positiv utveckling helt enkelt inte passar in i den upplevda sanningen.

Idag fredag publicerade Aftonbladet en i raden av alla sina högst tröttsamma ledare på temat att Centerpartiet är jättejättedåliga och dumma. Det hävdades att gräsrötterna lämnar partiet.

Min kunskap om skribenten Linnea Swedenmarks tankar är rimligen lika obefintlig som hennes kunskap om Centerpartiet så i denna slutsats vandrar jag på nattgammal is: Jag tror att Swedenmark verkligen tror på det hon skriver. Hennes sanning är att Centerpartiet tappar engagerade. Fakta är det motsatta. Medlemsinlösningen i år går bättre än på länge och bara i januari fick vi 526 nya medlemmar. På en månad hade vi en medlemstillströmning som många partier inte ser på ett helt år.

Återigen: Nattgammal is. Men: Om man frågar sådana som Aftonbladets Swedenmark om glesbygdskommunerna har större eller mindre inflyttning idag än när Socialdemokraterna styrde får man svaret att det har blivit sämre. Frågar man vems fel det är, svarar de att det beror på att Centerpartiet har svikit landsbygden. Frågar man vidare vad detta får för konsekvenser för Centerpartiet, så svarar de att våra gräsrötter nu flyr partiet. Det är deras sanning.

Fakta visar att de på alla punkter har fel. Men varken 1984:s Partiet eller de krafter som med jämna mellanrum kanaliserar sig på Aftonbladets ledarsida är så noga med faktakollen. Sanningen, så som man uppfattar den, påverkas inte av sådana petitesser.

Centerpartiets utmaning är givetvis att fortsätta att, med större framgång, torgföra vår egen sanning. Den berättelse där vi med fakta och känsla visar att det går att rå på även samhällstrender som synes otämjbara med tålmodigt, enträget arbete. Att vi ser ett nytt Landsbygdssverige växa fram, drivet av företagande och åstadkommation. Vågar man kika fram under offerkoftan ser man tusentals duktiga föreningsengagerade, företagare och människor som nu är så många att de vänder trender som få trodde kunde vändas.

Centerpartiet är ju den självklara kanalen för denna rörelse. Det är till viss del tack vare oss detta sker och det är vi som har förslagen och idéerna för att ännu fler ska kunna bo och verka på precis den plats där de så önskar.

Annonser

3 thoughts on “Den upplevda sanningen

  1. Tänk, vad politiker kan förvränga sanningen! Din text ljuger. Med den politik som C nu företräder är den mest landsbygdsfientliga på långa tider. Ta vindkraften tex. Med den emfas som C drivit fram denna naturförstörelse och ekonomiska vansinne på landsbygden så har C blivit det största flaxparti någonsin. Jag hoppas och tror att de försvinner ur riksdagen vid nästa val.

Kommentarer inaktiverade.