Njurundaföretagarna

Sitter på tåget mellan Sundsvall och Stockholm och tänker en tanke eller två. Har på eftermiddagen talat inför drygt hundra företagare som samlats på Sundsvalls golfbana då Njurundaföretagarna bjöd in till speed-dating.

Jag var inbjuden för att tala om företagarpolitik, vad som är på gång och vad som borde vara på gång. Passade även på att delta i speeddatingen och samlade några värdefulla visitkort.

Känslan jag tar med på tåget är dock om den inbjudande organisationen i sig. Njurundaföretagarna har utvecklats med det jämtländska Trångsviken som förebild. Med Lars Carlström som primus motor ger man ut Njurundabladet och har en omsättning som klarar av ett antal heltidsanställda. Snarare än en företagarförening är man en gräsrotsrörelse för lokal utveckling.

Jag ser liknande rörelser och embryon till detta lite runtom i länet och landet. Givetvis är detta positivt, detta engagemang skapar ett robustare samhälle när allt inte alltid måste gå via kommunen eller en annan del av offentligheten.

Om framtiden för Njurundaföretagarna innehåller ett lokalt riskkapitalbolag som i Trångsviken, det får vi se. Det står dock klart att framtiden formas av just såna här eldsjälar.

Annonser