När Härnösand nästan fick en ny myndighet

Politiken är ett maratonlopp. Ofta krävs det mycket tid och arbete innan något märks utåt. Jag jobbade i ca två år att få AB Västernorrland på plats innan vi i höstas kunde lansera projektet. Ibland går saker snabbt. Ledtiderna mellan tanke och genomfört möte eller utspel kan handla om dagar. Ibland leder dock tankar och arbete till ingenting. Detta är en sådan historia.

Sedan en tid tillbaka har det talats om en ny biblioteksmyndighet. Frågan ligger i en utredning och uppmärksammades bland annat i fredags av SVT Kulturnyheterna.

När denna fråga seglade upp reagerade jag direkt och tänkte vilken lysande grej för Härnösand!. Residensstaden är dels i behov av goda nyheter, har dels kompetens på området och visst skulle det vara lysande med en biblioteksmyndighet som sitter på ett bibliotek, där Mittuniversitetet lämnar efter sig bra och moderna lokaler. Jag talade med de centerpartister som jobbar nära frågorna och bad dem hålla utkik.

Under tiden så sticker tankarna iväg. När läget var rätt skulle en kampanj dras igång i sociala medier på temat ”Jag tror biblioteksmyndigheten skulle Gilla Härnösand!” Riksdagskollegor och andra makthavare skulle påverkas. Ministern skulle bjudas till Härnösand. Nya jobb och ny verksamhet på campus.

Som det nu verkar var det tankeverksamhet i onödan. Som nyheten på SVT antyder verkar detta i dagsläget handla om ett nytt myndighetsuppdrag, ingen helt ny verksamhet. Detta uppdrag kommer alltså ges till en befintlig myndighet.

Man får inte låta sig nedslås. Det är bara att fortsätta att springa i maratonloppet. Centerpartiet har andra förslag för Härnösand, Norrland och Sverige som vi jobbar vidare på. Några av dem kommer att göra skillnad på riktigt.

Annonser