Maratonlopp mot gårdsförsäljning

Veckans riksdagskrönika i Ångermanlandstidningarna:

Maratonlopp mot gårdsförsäljning

Dublin är en trevlig stad. Europas allsångstätaste plats bjuder på trevliga människor och snygga tweedkepsar. Några av stadens största turistattraktioner är dock whiskytillverkaren Jameson och ölbryggaren Guinness anläggningar. Som besökare hos Guinness får man en lätt uppoppad visning av hur ölbryggning går till. Turen avslutas med ett smakprov i bryggeriets egna skybar med utsikt över den irländska huvudstaden.

När jag för två veckor sedan besökte denna anläggning och Dublin gick tankarna, kanske lite oväntat, till Sollefteå. När kommer man att kunna besöka Zeunerts eller varför inte Norrlands Gulds showroom och njuta över utsikten över Ångermanälven?

En bärande del i utvecklingen av besöksmål som dessa är förstås möjligheten att på plats sälja sina varor. Besökare på bryggerier på Irland kan köpa souvenirer och minnessaker men naturligtvis också en flaska öl eller whisky. Visst är det både enklare och billigare att köpa i den vanliga butiken eller i Sveriges fall på Systembolaget men möjligheten att köpa varorna direkt på plats är värdefullt för många besökare och självklart även för de näringsidkare som ökar sin försäljning. En sådan försäljning är i dagsläget förbjuden i Sverige.

Sedan en längre tid har inte minst Centerpartiet jobbat för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Systembolagets monopol bör kompletteras med att producenter får möjlighet att sälja begränsade mängder dryck till besökare och turister. Tyvärr har det visat sig svårt att få med hela regeringen på detta. Höstens regeringsbesked om att inte gå vidare med tillåtande av gårdsförsäljning var ett bakslag.

Politiken är ett maratonlopp. För att påverka gäller det att ständigt hitta nya sätt att driva sin fråga och finna nya allianser inom vilka detta låter sig göras. Med bakgrund i att Alliansregeringen inte lyckades komma vidare i frågan känns det riktigt kul att i höst kunna medverka till att lägga en riksdagsmotion om tillåtande av gårdsförsäljning tillsammans med ledamöter från samtliga fyra regeringspartier. Från parlamentariskt håll driver vi på för att regeringen kommer loss i frågan.

Förbudet mot gårdsförsäljning är bara en av alla de klåfingriga regleringar som står i vägen för Norrlands och Sveriges utvecklingskraft. Dessa ska betas av, en efter en.

Emil Källström

Annonser