Hjälp mig skriva riksdagsmotioner

Om några veckor är det dags för riksdagens högtidliga öppnande och ett nytt riksdagsår. Som alltid inleds hösten med den allmänna motionstiden – de veckor då riksdagsledamöterna kan skriva motioner med förslag om vadhelst man känner för.

De senaste två åren har jag lagt motioner om bland annat norrländsk infrastruktur, ett svenskt vinter-OS och regionaliserad fastighetsskatt på vattenkraften. Det gemensamma temat på mina motioner har varit att skapa förutsättningar för utveckling i Norrland och hela Sverige.

Inför höstens motionsrunda behöver jag din hjälp. Vilka goda idéer förtjänar att behandlas av Sveriges riksdag i år?

Jag har tänkt att temat för mina motioner för i år ska vara Norrlands utvecklingskraft. Det kan handla om att ändra stelbenta regler som försvårar utveckling eller initiativ som måste tas för att tillvarata potentialen i vår del av världen.

Som riksdagsledamot representerar jag Västernorrland men driver givetvis politik för hela Sveriges utveckling. Politik som främjar Norrlands utveckling är också till fromma för hela Sverige.

Det är jag som i slutändan avgör vilka idéer som kommer att leta sig ända till motionshögen. Det enda jag garanterar är att alla som hör av sig får svar.

Hör av dig med din idé till mig på mail (emil.kallstrom (a) riksdagen.se), på Twitter eller här i kommentarsfältet.

Annonser

One thought on “Hjälp mig skriva riksdagsmotioner

 1. Hej Emil !
  Norrlands utvecklingskraft- en utmärkt ansats. Jag har funderat en tid på att ge Dig lite ” centergräsrötter” att odla livskraftiga plantor från. Intrycket den senaste mandatperioden är att moderaterna brett ut sig alldeles för mycket och nära på kväver småplantorna inunder sig. Jag som vill peppa dig är genuin norrlänning – Ö-vik/Pajala- men vill att HELA Sverige ska leva. Det inbegriper naturligtvis landsbygd i hela landet.Jag ser en utveckling som på många områden omöjliggör utveckling, som tar all framtidstro från dem som bor i glesbygd och på småorter. Nära på dagligen kommer får vi nya exempel på detta.
  Tele: Telia m fl säger att fast telefoni är för dyrt att underhålla, vi lägger över till mobiltelefoner i stället. Må så, om det bara finns täckning för mobil telefoni.Det förefaller vara lite hipp som happ hur man kontrollerar det, och skulle något i tekniken fallera har man varken folk eller kunnande för att rätta felen. Vi träffade en förtvivlad restaurangägare på gränsen mellan Värmland och Dalarna som knappt kunde klara verksamheten mitt i bästa säsongen(sommar,dansbandsvecka iMalung) alla mobila datalinjer hade slutat fungera,han kunde inte ta kortbetalningar mm trassel. Det hade då gått 1 ½ vecka, det var ju semestertid, fanns inte folk att skicka ut.
  Räddningstjänst: Massor av små orter som haft en fungerande räddningstjänst med brandkår och ambulans,blir nu av med servicen, närmaste ambulans kan vara 10 mil bort.
  Polis: Även polisverksamheten dras in, i bästa fall finns ett par man kvar att klara ett område stort som Blekinge .Ex. östra Norrbotten.
  Apotek-försäkringskassa-vårdcentraler-banker….. allt dras in och centraliseras ,marknadsutsätts..
  Följden av allt detta blir självklart att det blir otryggt att bo i glesbygd, man blir mer eller mindre tvingad att söka annat boende, varpå underlaget för skola , dagligvaruhandel och annan service minskar ytterligare. En annan effekt är att ingen med högre utbildning kommer att bo kvar,finns inga arbeten, och den som vill starta ett företag. får svårt att rekrytera kvalificerad arbetskraft .
  Posten -detta FANTASTISKA VARUMÄRKE är i det närmaste utplånat.Gudskelov fungerar lantbrevbärningen än men vi såg på Mittnytt för ett tag sedan att en liten ort med fyra postlådor inte längre kunde få sin post dit utan måste hämta den någon mil bort.Det här är inte värdigt Sverige på 2000-talet!Redan tidigt på 1900-talet tog sig brevbärarna upp till Kummavuopio,vår nordligaste gård, med olika färdmedel olika tider på året.Men vi hade råd och det skall vi ha när det gäller grundläggande samhällsservice.Livet pågår inte bara på Stureplan vilket t o m Centern verkar ha börjat tro på senare tid.
  Vi måste ha en fungerande samhällsservice för hela landet även om det innebär att det offentliga inte alltid går ”med plus” – allt är inte affär!

Kommentarer inaktiverade.