Innovationer från skogen

Veckans lördagskrönika i Tidningen Ångermanland/Örnsköldsviks Allehanda:

Innovationer från skogen

I förra veckan, på den soliga torsdagskvällen, äntrade jag scenen i Skalmsjö bygdegård. Centerkvinnorna i Anundsjö firade 70-årsjubileum och jag var inbjuden att säga några ord. Det är spännande att tänka sig tillbaka till Ångermanland anno 1942. Ute i världen pågick ett brinnande världskrig som i och med slagen vid Stalingrad och Midway fick en vändning till de allierades fördel. Elektrifieringen av stambanan genom Norrland slutfördes och arbetet i skogen och jorden mekaniserades till arbetsvillkorens fromma men till skada för antalet arbetstillfällen. Anade folket i Anundsjö och Ångermanland att vår del av världen skulle stå inför en av de mest samhällsomvälvande perioderna under Sveriges historia?

Basen i den välståndsutveckling som skedde under efterkrigstiden var Sveriges och inte minst Norrlands rika naturresurser och de näringar som uppstod i anslutning till dessa. Denna landets ryggrad består, trots allt tal om det postindustriella tjänstesamhället. Vissa säger sig ha räkneexempel på hur på hur skogsindustrin under finanskrisens värsta period stod för mer än 100 % (!) av den svenska nettoexporten.

Det finns få tecken på att skogsnäringens betydelse för svensk ekonomi och svenska jobb kommer minska. Tvärtom. Alla de produkter, tjänster och metoder från skogsråvaran som finns på ritbordet och är på gång att kommersialiseras tecknar en bild där den svenska skogen ger upphov till nya företag, nya jobb och lösningen på många av världens problem. Viltstängsel av flätad salix som planteras längs med vägarna, biobaserade produkter som ersätter och kompletterar dagens cement och asfalt och en ny våg av byggnation i trä är bara några exempel. Det är min bestämda tro och förhoppning att vi inte sett det sista stora industriföretaget av MoDo- eller SCA-typ födas i Norrland. Frågan är när, inte om, en nyrik träbaron återupptäcker nöjet i att ta sig uppför en hotelltrappa till häst.

Det är inte politiker som kommer att skapa dessa nya stora förmögenheter, företag eller förbaskade hotelldirektörer. Däremot finns det en hel del åtgärder vi som framtidsinriktat politiskt ledarskap måste ställa upp med.

Något av det jag lägger ner allra mest tid på dessa dagar är arbetet med framtagandet av nästa forsknings- och innovationsproposition. Vart fjärde år beskriver regeringen hur och på vilka grunder statens forskningssatsningar, drygt 30 miljarder årligen, ska fördelas. Som Centerpartiets talesperson för forskning och innovation är en av mina käpphästar öppenhet och samverkan mellan akademi, näringsliv och övrigt samhälle. Sveriges lärosäten ska ha goda incitament att se hela kedjan från grundläggande, nyfikenhetsdriven forskning till nya produkter, tjänster, företag och jobb. Vi behöver förbättra rörligheten mellan akademi och det övriga samhället. Alla eller så många som möjligt av de goda idéer som föds inom forskningen måste hitta ut i världen i syfte att förändra densamma.

Här har vår del av världen ett försteg. Mittuniversitetet samarbetar på ett mycket bra sätt med skogsnäringen och Processum i Örnsköldsvik är en miljö som mycket väl kan vara grogrunden för några av de processer jag beskriver ovan. Den nationella politiken måste se, värdera och uppmuntra detta på ett bättre sätt än idag. Första taget tar vi förhoppningsvis i höst när den kommande propositionen presenteras.

Om 70 år kommer våra barn och barnbarn förmodligen ställa sig frågan: Anade de alla de innovationer och förändringar som komma skulle?

Emil Källström

Annonser

One thought on “Innovationer från skogen

  1. Helt rätt, Emil. Det är en spännande tid vi går till mötes. Jag hörde nyligen en veteran inom skogsindustrin som menade på att vi har under 40 år levt gott på vad generationen före oss utvecklat under de 40 åren dessförinnan. Det har bara varit finslipningar och justeringar. De kommande 40 åren kommer att kräva en nåt helt annat av oss ifråga om förnyelse och innovationsförmåga. Nu kan vi inte sitta still i båten längre. Här har vi en jätteutmaning som kan vara en framgångsfaktor för hela landet och inte minst för Norrland, inklusive inlandet med t ex småskaliga förädlingsanläggningar för biomassa. Det vi lär oss på den resan kommer att efterfrågas av andra länder. Jag säger som Ingvar Kamprad ” -Underbara framtid, det mesta är fortfarande ogjort!”

Kommentarer inaktiverade.