”Det är i mötet allting sker”

Veckans krönika i Ångermanlandstidningarna:

Det är i mötet allting sker

I onsdags gjorde jag något nytt och roligt. På väg till ett öppet kvällsmöte med Alliansen i Sollefteå åkte jag hemifrån några timmar tidigare än jag behövde. Väl i Sollefteå satte jag mig på Café Petter intill en skylt med texten ”Här sitter din riksdagsledamot och jobbar. Du är min uppdragsgivare – stör gärna!”

Några kommuntjänstemän, företagare, pensionärer och yngre killar tog chansen att stanna till, ställa en fråga eller framföra en åsikt. Det är viktigt att ständigt finna nya sätt att tillgängliggöra politiken. Möjligheten att göra din röst hörd och att komma i kontakt med sina förtroendevalda är en förutsättning för en väl förankrad demokrati. Varje enskild förtroendevald måste själv göra avvägningen på vilket sätt och i vilka forum hen väljer att finnas i. För mig kommer sociala medier som Twitter, Facebook och framöver kanske även Pinterest spela en stor roll. Dessa kan dock aldrig ersätta det personliga mötet och diskussionen mellan fyra ögon.

Den senaste tiden har en stor del av de hälsningar och åsikter som kommit mig till del handlat om de bloggtexter och den artikel i Ångermanlandstidningarna som skrivits om och med Jonna Jinton och mig. Många har varit positiva och velat hjälpa till. Andra har passat på att komma med historier om saker som måste förbättras och har berättat om oförstående kommuntjänstemän och minimal mobiltäckning.

När det nu visar sig att en bloggande inspiratör som Jonna kan bidra till att det genomförs Ångermanländska fastighetsaffärer och flyttlass norrut – då har något hänt.

Kan det vara så att allt det där norrlänningar länge talat om – att trenden borde vända, att folk borde inse vad vi här har att erbjuda – håller på att hända? I en tid när fler än någonsin har möjlighet att själv välja var i världen man vill utföra sitt arbete (så länge bredbandet fungerar) och när avstånden ständigt krymper finns goda möjligheter för byar och bygder att positionera sig och marknadsföra för inflyttning. Googlar man på ”bygga hästgård i Ångermanland” hittar man idag just ingenting. Det är dags att förändra det.

Politiken har här en viktig roll. Varje kommun måste i sitt planeringsarbete se hur och var vi kan tillskapa boendemiljöer ingen annan kan erbjuda. Få platser i världen kan erbjuda massvis med sjötomter, med närhet till samhällsservice och storslagen natur, mindre än en timme från en flygplats och/eller en järnvägsstation. Det kan vi.

Få saker händer utan att människor möts, oavsett om det handlar om ett oväntat besök på Café Petter eller en stor kongress. I sommar arrangeras för andra gången, även i år den tredje onsdagen i juli, seminariedagen Myckgelgensjö Åstadkommation. Temat, Norrlands dragningskraft, täcker väl in de ämnen denna krönika tar upp. Delaktighet, tillgänglighet och ett fokus på utveckling av vår del av världen.

Vi ses i Myckelgensjö, eller på ett café nära dig.

Annonser