Är vi beredda på återtåget?

I helgen fick jag några mycket trevliga meddelanden på facebookchatten. En strålande glad Jonna Jinton skrev att hon hade fått mail från ett antal personer som planerade att flytta upp till Västernorrland och Ångermaland efter att ha läst Jonnas blogg och beundrat hennes bilder över landskapet och naturen hemma i Grundtjärn.

2000-talet och IT-revolutionen i ett nötskal: Jonnas bloggande från Grundtjärn resulterar i fastighetsaffärer och flyttlass från storstad till landsbygd.

Så länge jag kan minnas tillbaka har vi talat om att trenden borde vända. Att folk borde inse alla de fördelar och värden som finns i vår del av världen och att folk borde vilja bo här. Var det verkligen så att en bloggerska på 20-nånting från Göteborg var allt som behövdes?

Det Jonna gör, som ingen annan gjort, är att hon med självklarhet slår hon fast att hon befinner sig på världens vackraste plats. Hon inspirerar som få tidigare, bara genom att visa upp vad som finns runtomkring henne. Jonna säger själv att hon får mail mer eller mindre dagligen av människor från hela Sverige som vill att hon håller utkik efter hus till salu.

– – –

Jonna Jintons bloggande och dess effekter sätter fokus på ett antal viktiga frågor som politik och samhälle måste besvara – om vi på allvar ska ta tillvara på de möjligheter som nu visar sig.

 • Tillgången på fastigheter. I många natursköna delar av länet finns det helt enkelt inga hus till salu. Hus står tomma men kommer aldrig ut till försäljning. Detta är givetvis en fråga för varje enskild fastighetsägare men kommuner och civilt samhälle i form av byalag och samhällsföreningar kan ta initiativ för att se till att hus och gårdar utan fast boende kommer ut på marknaden. Det kan även handla om smidig tillgång till byggbara tomter. Om någon går in på kommunkontoret i Sollefteå eller Örnsköldsvik och deklarerar att man vill bygga sig en mindre hästgård i Grundtjärn med omnejd ska svaret vara ”Självklart – när vill du börja bygga?”. Om markägare och kommun samarbetar kan detta uppnås.
 • Samhällsservice. Det är inte Västernorrlands villaförorter som får människor att flytta hundra mil. Det är först och främst på någotsånär stadsnära landsbygd vi kan skapa boendemiljöer i världsklass. Glöm allt snack om att lägga ner landsbygdsskolor eller att centralisera till städerna. Vi måste utveckla de miljöer som ingen annan kan erbjuda.
 • Infrastruktur. Vart man än bor i Sverige måste man kunna lita på att telefonen fungerar och att bredbandet levererar. Trots brister är det inte främst dåliga vägar eller brist på järnväg som hindrar folk att bosätta sig i Grundtjärn eller liknande byar. Bristfälliga IT-kommunikationer är det främsta hindret för inflyttning i många delar av vårt län.

Vissa av dessa uppgifter kan vi lösa lokalt, i kommuner eller i föreningslivet. Andra saker tar jag med mig till riksdag och regering. Det är många som måste hugga i för att potentialen i Jonnas bloggande och andras ambassadörskap ska nyttjas till fullo.

Jag vill med denna text utmana de aktörer som vill verka för inflyttning och utveckling i Norrland. Kommuner, byalag, intresseföreningar. Klarar vi av att tillgängliggöra fler boenden för de som vill komma hit? Kan vi ställa om vårt mindset från motgång till framgång? Vilka tar upp den kastade handsken?

Det kan vara så att vi står inför ett återtåg till Norrland och dess bygder. Klarar vi att fixa det?

– – –

Jonna har också hon bloggat om detta.

Annonser

24 thoughts on “Är vi beredda på återtåget?

 1. Tänkte först skriva något tröttsamt som: ”Men oj, en centerpartist som bryr sig om landsbygdsfrågor. Det var inte i går!”

  Men jag ångrade mig och säger i stället: Fan vad bra skrivet! Kan du övertyga sossarna i Norrland om det här så har du gjort en stor insats. Och då räcker det inte att få dem att hålla med om sakernas tillstånd, utan att få loss deras cementerade häckar så de kan se vyerna bortom Domus och Folkets Hus.

  Förslag på käcka one-liners:
  ”Tillsammans är vi starka!”
  ”Alla ska med!”
  ”Stolt – men inte nöjd!”

 2. Det räcker inte med tillgång på fastigheter, samhällsservice och infrastruktur. Visst, de spelar in väldigt mkt på en attraktiv boendemiljö.
  Men vad är ett attraktivt boende utan jobb? Det viktigaste är jobben. Finns inte jobben, helst på orten, så blir det svårt med en levande landsbygd också.

 3. För mig handlar det främst om 2 frågor.

  1, Jobb, Utan jobb blir det tyvärr inte mycket levrene alls hur mycket man än vill. ( Om man inte kan leva på räntor eller andra passiva inkomster )
  2, Internet. tillgången avgör så mycket. Ser mycket stora möjligheter för it verksamheter norrut särskillt med välutbyggt internet. Annars blir det svårt. Menklimatet och elen är ju vättigt för data center och liknande.

  Jag vill tebax: Bodde i kramfors i 2 år men tebax i skåne. Men drömmer om ett liv nära natur men endå jobba med min bransch som programmerare!

 4. Tack för alla kommentarer!

  Angående jobben: Självklart handlar det om att skapa jobb – men jag hävdar att det idag är viktigare att skapa och tillgängliggöra livsmiljöer som lockar människor till sig. Detta helt enkelt eftersom folk idag i högre utsträckning flyttar dit man vill bo, inte dit det finns jobb. Två exempel:

  – Jonna Jinton flyttade inte till Grundtjärn för att det fanns jobb. Jobb och försörjning uppstod dock i samma stund som flyttlasset gick. Först genom arbete på affär, sedan genom egen firma.

  – I delar av Norrland finns det idag ett överflöd av jobb, men få flyttar in. I orter som Kiruna, Storuman och Pajala finns risk för att orterna blir ”oljeplattformar” dit folk åker för att jobba men väljer att bo någon annan stans.

  Lite förenklat: Kommer människorna tillskapas jobben! Med det givetvis inte sagt att vi ska glömma arbetet med nya etableringar och nya och växande företag.

 5. En stor och livsviktig sak att tänka på i denna debatt är: Var och en av oss måste förstärka självförtroendet, Våga uttala sin åsikt till punkt utan att vackla vid sista meningen….Titta oss omkring och se allt vi har tillgång till, allt från egen ved att elda med i spis/kamin till möjligheten att plocka bär och svamp, och många av oss har möjligheten att få äta ”riktig” mat som vi tillagar från naturliga råvaror (finns det något godare än älgskavsgryta eller smarriga älgfärsbiffar…….) det här små exemplen får inte glömmas bort, nej, ta fram dom, tipsa varandra, hjälp varandra, för en realistisk men positiv diskussion. Det är dags för MER GEMENSKAP, på så vis blir vi ännu starkare i vår kamp för vårt kära Norrland. Heja på Emil K och Jonna J. Hoppas att ni idag sått ett frö som kommer att kunna växa till en enorm planta i form av ett nytt tänk hur vi fortsättningsvis ska agera för att få fart på landsbygden !

 6. Otroligt underbart bra skrivet! Flyttade själv från Uppsala till Västerbotten -08 och det är det bästa jag gjort!!! Jag vill också hjälpa till 🙂 ni gör ett bra jobb, du och Jonna! Lycka till!

 7. Jag har också gjort samma resa som Jonna. Som egen företagare inom media så var det inga problem då jag har kunderna spridda över hela landet. Det var tio år sedan och jag ångrar mig inte en sekund. Bor i en by i Kramfors kommun med fungerande bredband och en vanligt telefon. Utan det så hade det aldrig fungerat.

 8. Bra skrivet!

  Jag bor i en liten by utanför Örnsköldsvik, 4 mil in till stan. Min sambo jobbar här, men jag jobbar inne i stan. Det är lite tufft att pendla (allra helst med tanke på bensinpriset) och jag kan tyvärr inte samåka eftersom jag har två små barn som inte ska behöva spendera för långa dagar på förskolan. Dock måste jag tycka att 4-5 mil inte är något större bekymmer, det är väldigt många här som jobbar inne i Övik. Många samåker, och kanske bara kör var fjärde vecka.

  Vi vill bygga ett hus en mil ännu längre från stan, vi får tomten om vi kan använda den. Vi tog därför kontakt med kommunen, för att få reda på mer information om hur vi i så fall skulle gå tillväga. Bland det första hon kom med var att fnysa och fråga om vi verkligen ville bygga hus så långt ifrån stan? Slutgiltigt sa hon ”Ni kan ju prova att söka, men jag tror ju knappast att ni får igenom det”. Med såna motsträvare på fel plats är det ju definitivt inte lätt med en levande landsbygd.

  Ju fler som flyttar hit, desto fler jobb blir det ju. Affärer kan fortsätta vara öppna, och de behöver folk. Många startar företag, och finns det fler folk är det många av dem som kan börja anställa. Jag tror inte man kan vänta på jobben, när man flyttar, man kanske får börja med att jobba på distans, eller pendla för att sedan kunna söka nytt när landsbygden kommer igång igen.

  Det finns en hel del hus som varit till salu här i krokarna, dock har det nästan blivit så att byalag och intresseföreningar nästan hellre köpt upp dem själva, än att de ska säljas till ”vem som helst”. Vi har haft mycket problem med att kriminella, eller droganvändare och dylika har bosatt sig i de husen eftersom det är så otroligt billigt. Kan man få ett hus för 100 000 och vara hyfsat ifred från polis är det ju ganska enkelt. I en liten by är det dock inte lika roligt att känna att man har dem inpå knuten, när allt man vill göra är att ha nära till natur och lite lugn och ro.

  Det är också vanligt att det kommer ”utsocknes folk” och köper dessa billiga hus, bor där ett litet tag och försvinner igen. Utan att se efter huset, taken och så vidare, till husen inte går att göra annat med än att riva. Det är jobbigare att rensa ur, fixa till och sälja än att bara låta det vara. Det är förresten inte bara utsocknes folk, det är ofta hus som gått i arv som folk inte orkar göra sig för med att sälja.

  Tråkigt. Jag tror att de flesta i byar tycker att det är trevligt om husen inte står tomma. Men man har blivit lite rädd för att det ska vara detta slarv och respektlöshet som kommer dit. Är det folk som faktiskt strävar efter samma lugn, samma natur, samma frihet, då hamnar det ju i ett annat läge! Fler såna till byarna!

  Ursäkta den långa kommentaren, jag kunde inte riktigt hålla mig från att skriva det jag tänker…

 9. Apropå HUS och HUS. Vi måste stå på oss när det gäller att sälja våra hus. Varför ska vi i princip skänka bort dom ? Standarden och kvaliteten måste väl prioriteras för den som ska köpa, jag menar; köper man för en ”struntsumma” betyder ju det att huset är i så dåligt skick att ett behov av renovering är nödvändigt…..ja då förstår jag inte vitsen med att man köpt billigt. Nej, vi som tänker sälja måste ta betalt utifrån standard och kvalitet. Det är inte bara säljaren som vinner på detta, utan som ni förstår, framför allt den som köper. Många av oss har hus i sånt skick och med en så god standard att om de fanns i Stockholm med omnejd skulle det handla om miljonbelopp . Nu befinner vi oss i norrland och då kan många få köpa ett kanonställe till drömpris. Länge leve norrland !

 10. Astrid: Du har helt rätt. Ett starkt självförtroende slår det mesta.

  Pernilla: Bra poänger. Lösningen förefaller i många fall vara att sälja till ”rätt” köpare… Lättare sagt än gjort men vad är alternativet?

  Alla andra: Stort tack för hälsningarna och reflektionerna.

 11. Hej Emil!

  Jag bor på andra sidan Storsjön, mitt emot Grundtjärn, i en liten skogsby som heter Omsjö (tillhör Sollefteå kommun). Jonna har kanske berättat för dig om den stora naturförstörelse (Fängsjö/Storsjöhöjdens vindprojekt) som är på gång i vårt område, som berör både Grundtjärn och Omsjö? Rent visuellet kommer vindsnurrorna att synas i Grundtjärn. Det kommer att bli en stor vindindustri med över 200 vindkraftverk, 210 meter höga (!) som kommer att visualiseras väldigt nära oss. I Omsjö planeras de att sättas upp ca 2 km från bostadshus.

  Detta är naturförstörelse för oss som bor här. Med den vindkraftsexploatering som planeras i vårt område/kommun och i hela Norrland f.n. kommer all ev. inflyttning till Norrland tyvärr att upphöra. Ingen vill bo i en vindpark. Ingen vill bo nära vindsnurror.

  Mer om Fängsjö/Storsjöhöjdens vindprojket finns på vår hemsida: http://snurrigt.vildavastra.se/

  Vi har även en facebookgruppsida om vindkraftsexploateringen i Sollefteå kommun, om du är intresserad.

  Några tankar inför ditt besök i Grundtjärn…

  Hälsningar,
  Anita Berglund

  http://smulansblog.blogspot.se/

 12. Emil ang jobben menar jag aldrig att det skall serveras. Men gärna mer information lättillgänglit. För min egen del ärdet höghstighets internet som krävs. Ideen om att skapa jobb är otorligt skum hur jag än vänder och vrider på det. Varför skapa behov man egentligen inte behöver. Det vi behöver är ett hållbart samlhälle oavsätt var man bor. Förutsättningar som är hållbara för både natur människa. Tragiskt nog investeras det ju aldrig pengar det behövs om det inte ger avkastning. Även om det innebär bättre framtid och lyckligare och mer välmående människor. Men oavsätt önskar lycka till med projektet.och hoppas det leder tll något bra 🙂 behöver ni företags ideer hojta har massor.

 13. Emil: För boende JAAA! Vindkraft – NEJ!

  Vi behöver ingen vindkraft i Norrland. Vår elproduktion är mer än fullt tillräcklig! Vår natur ska inte exploateras för att södra Sverige och Tyskland ska ha elkraft. Kommuninvånarna måste själva få bestämma om de vill ha vidnkraft eller inte. De som tjänar på vindkraften är vindbolagen (rikl. subventioner av staten bl.a.). De som får betala är skattebetalarna och elabonnenterna med betydligt dyrare elräkningar.

  Norrland exploateras och människornas natur är förstörd. Så är scenariot.

  Läs gärna senaste inlägget/artikeln på hemsidan ”Snurrigt”

 14. Visst är det vackra bilder i bloggen, visst sitter internetanvändare och tittar på detta och fantiserar om en ”Bullerbyidyll” där alla är snälla mot varandra, man blir glatt egenföretagare (eller tvingas till det för att kunna försörja sig?!)

  Visst vill vi alla ”flytta till skogen & leva lycklig ai alla våra dagar” MEN hur är det nu då…..bensin, bil, dagis som läggs ner, vindkraft som poppar upp överallt, jobb som försvinner……!

  Ha liiiite verklighetsuppfattning. Dessutom har Jonna fått otroligt mycket publisitet vilket är roligt men alla ska ju inte tro att tv, radio och tidningar står på deras bro om dom flyttar ut i skogen för att göra idylliska inslag.

 15. Visst är det en positiv, smått romantisk syn på Norrland som ges av bloggarna Jonna och Emil, en syn som helt klart inte delas av alla. Men ungdomar är – ska vara – positiva inför framtidens resurser och det är roligt! Vi, lite äldre ;), är väl inte lika optimistiska, kanske mer realistiska inför Norrlands framtid. Men det är klart att vi hoppas! 🙂

 16. Anita: Vid 20 år var man ”odödlig” och kunde ”förändra världen” härlig opimism och kreativitet. Det ska man inte ta ifrån ”dom” för nog kommer man ner på jorden fortare än man anar.

  // ”tant” anna 36 år 😉

 17. Det skulle vara bra om ni kunde driva frågan om järnvägen också. Vi som bor efter järnvägen mellan Sollefteå och Övik sitter och tittar på när tågen rusar förbi. Vi har befintliga järnvägsstationer som inte utnyttjas idag. Jag tycker man ska främja miljön och möjligheterna till vettigt pendlande, speciellt när bränslepriserna skenar. Enligt regeringen ska alla pendla minst 4 timmar om dagen för att arbeta. Även vi i inlandet vill ha möjligheten till att nyttja järnvägen genom att kunna åka pendeltåg mellan Umeå-Övik-Sollefteå eller Kramfors för anslutning till Sundsvall. För att främja glesbygden måste man även satsa på den befintliga infrastrukturen i inlandet. Kanske det här är en fråga för den som klarar av att lobba inom politikens väggar. Lite fler pendeltåg till vår region skulle innebära fler skatteintäkter genom inflyttning från de som söker lugnet i inlandet.

 18. Underbart att någon vågar ”vara sig själv”!
  Det kanske inte i första hand handlar om att service osv skall vara på topp!
  Det finns faktiskt människor som dras till detta ”enkla” leverne, det kanske är därför de tar steget fullt ut, men det är ju klart att bra service underlättar men det kanske inte var huvudsaken, vad vet jag….men det kan ju vara så!
  ”Hejapå” alla som törs vara sig själva!

 19. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements would
  really make my blog stand out. Please let me know where
  you got your theme. Thanks a lot

Kommentarer inaktiverade.