Konsten att ta ansvar

Veckans lördagskrönika i Örnsköldsviks Allehanda/Tidningen Ångermanland:

– – –

Konsten att ta ansvar

Jag var med i en av de sista kullarna värnpliktiga av vilka några fick förmånen att genomgå en chefsutbildning för grupp- eller plutonchefer. En sak var vår överste tydlig med: ”När det går bra är det gruppens förtjänst. När något går fel – då är det ditt ansvar. Med ledarskapets privilegier kommer också skyldigheten att vid motgångar ta ditt ansvar. Glöm aldrig detta.”

När tsunamikatastrofen 2004 gjorde det klart för alla vilken usel krisberedskap den svenska statsförvaltningen hade valde dåvarande statsministern Göran Persson att skylla ansvaret på andra. Ansvaret var allas och ingens. Vår statsminister steg inte fram och tog ansvar i motgångens stund och väljarna belönade honom också följaktligen med att rösta bort den socialdemokratiska regeringen vid valet två år senare.

Det senaste numret av den rikstäckande tidningen Dagens Samhälle tillägnar ett helt uppslag till Ångermanlands största kommun, Örnsköldsvik. I många andra fall hade detta varit en ovärderlig reklampelare. Idag basunerar tidningen ut något man helst hade sluppit läsa. Hela Sverige får nämligen läsa om Övik Energi och Sekabs katastrofala affärer.

När Övik Energi meddelar ett kapitalbehov på i runda slängar en miljard skattekronor ställs naturligen frågan: Vem ställer sig upp och tar ansvar? Hur kunde det gå så fel och vem lät det ske?

Tongångarna från Örnsköldsviks styrande klick har dock varit misstänkt lika Göran Persson 2004 när pengar likt en tsunami strömmat ut ur Övik Energis kassakista. Alla i kommunfullmäktige sitter minsann i samma båt. Ingen, allraminst den högsta kommunledningen, är ansvarig. Man pekar på enigheten kring beslutet om byggandet av kraftvärmeverket som om just detta beslut vore orsaken till avgrunden. Problemet har istället varit bristande affärsmässighet och bristande ledarskap. Faktorer som inte regleras i fullmäktigebeslut utan tvärtom i den dagliga ledningen och uppföljningen från bolagets politiskt tillsatta ledning och den kommunledning som har makten i kommunen som helhet.

Vad ska Örnsköldsviksborna med en politisk ledning som tar åt sig äran i medgång men som skyller ifrån sig i motgång till?

Som riksdagsledamot reser jag mycket över landet. Den senaste tiden har en tydlig förändring skett i den reaktion jag får när jag berättar vart jag kommer ifrån. Örnsköldsvik förknippas inte längre bara med hockey, massafabriker och stridsfordon. Från Falkenberg till Skellefteå förknippas Örnsköldsvik numera även med misskötsel av skattepengar och svarta hål i kommunkassan. En förändring som är mycket, mycket beklaglig.

Vem har kurage och självkänsla nog att ta ansvar?

Annonser

One thought on “Konsten att ta ansvar

  1. Det låter ju precis som när centern kör över sina väljare och röstar ja till DLD, på vilket sätt är ni bättre? Ni skyller också ifrån ert ansvar mot era väljare

Kommentarer inaktiverade.