25-åringarna är vår viktigaste resurs

Lördagskrönika i Tidningen Ångermanland/Örnsköldsviks Allehanda

25-åringarna är vår viktigaste resurs

François Mitterand lär ha hävdat att han var den sista av de stora franska presidenterna. Den sista franska presidenten som på allvar var en av världens stora ledare. Samma sak kommer antagligen att sägas om Göran Perssons tid som partiordförande för Socialdemokraterna. Hur illa dagens socialdemokratiska ledarskap fyller den gamle statsministerns kostym blir smärtsamt tydligt de tillfällen som Persson visar sig i rampljuset.

I veckan intervjuades Göran Persson kring sin syn på framtiden för det europeiska samarbetet. En av de saker Persson nämnde var att ”det är 6-åringen som driver tillväxten, som kräver större bil, större hus nya skolor och nya samhällen”. Ju fler 6-åringar desto bättre, lyder den kloka Perssonska analysen.

Vilka är det då som producerar nya, blivande 6-åringar? 25-åringar. Världen är full av 25-åringar som nu eller om några år med studier och arbete i bagaget kommer att leta efter den plats i världen som bäst motsvarar deras krav. Deras krav om att skaffa sig en trivsam och lönsam sysselsättning, goda boendemiljöer och ett rikt kultur- , nöjes- och föreningsliv. Inte minst: Den plats i världen som passar bäst för de där 6-åringarna.

Det vore intressant att veta hur många procent Ångermanlands befolkning ökar kring jul- och nyårshelgerna. Tusentals 25-åringar kommer hem från studier och jobb. När de sen efter julfirandet sitter på bussar, tåg och flyg härifrån – vad tänker de? Kändes hembygden kul, spännande och inspirerande? Är det snart dags för att inte bara julresan utan även flyttlasset går tillbaka Ångermanland?

Den utmaning denna krönika försöker beskriva går delvis att tackla med politiska beslut. Det kan handla om ett målmedvetet arbete att tillskapa nya utbildningar eller spännande arbetstillfällen i vår region – en sak som lockar 25-åringar brukar vara andra 25-åringar. När jag i höstas bjöd hit några chefer för Yrkeshögskolan handlade det delvis om att försöka göra mitt för att fler unga ska kunna bo och utbilda sig i våra trakter.

Det kan också handla om att inte fortsätta hamna på efterkälken i sådana jämförelser som Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat eller möjligheten till god kvalité och valfrihet i vård, skola och (barn-)omsorg. Oavsett lösning måste insikten finnas om att 25-åringen är vår viktigaste resurs. Med 25-åringen kommer 6-åringen på köpet.

* * *

För övrigt känns det mest som ett tidigt aprilskämt att Örnsköldsviks skattebetalares pengar går till att flyga hit en konspirationsteoretiker från USA. Finns det inte närproducerade sådana?

Annonser