Nytt idéprogram för Sveriges förnyelse

Idag skriver Annie Lööf och Per Ankersjö på SvD Brännpunkt om att Centerpartiet nu drar igång arbetet med att ta fram ett nytt idéprogram.

Sverige behöver en idépolitisk vitamininjektion, en optimistisk framtidsagenda och ett tydligt liberalt ledarskap. Den öppna processen inför centerstämman i Åre skapade både nyfikenhet och förväntningar. Vi har visat vägen för ett nytt, transparent sätt att bedriva politik på. Arbetet med idéprogrammet ska ske i samma anda. Tiotusentals människor i och utanför Centerpartiet ska ges möjlighet att bidra till en vision för det framtida Sverige.

 Arbetet kommer att ledas av en idéprogramgrupp om nio ledamöter. Personligen är jag mycket hedrad över att få vara en av dessa.

Med en över hundraårig historia av idéutveckling och praktisk politik är det viktigt att Centerrörelsen i detta arbete förmår kombinera nytänk och förankring. Att de eviga värdena om miljöhänsyn, decentralisering och gemenskap hänger med i utvecklingen och förmår formulera svar på samtidens frågor.

Denna dubbla uppgift blir det mycket intressant att få vara med och administrera under ett drygt års tid. Nu väntar massvis med möten med nuvarande och blivande centermedlemmar och -sympatisörer för att mejsla ut dragen i ett modernt politiskt idéprogram.

Det är knappast första gången Centerpartiet skriver nytt idéprogram. Det hör till sakens natur att dokument så som dessa förnyas kontinuerligt. 2013 års idéprogram kommer att bli Centerpartiets tolfte parti- eller idéprogram. Min personliga favorit hittills är 1959 års program. Ett koncist dokument (9 sidor – det nuvarande programmet är drygt 40…) där idéer som grundtrygghet och decentralisering utvecklas. Smaka bara på denna formulering:

Sedan de grundläggande behoven tillgodosetts, träder vid en högre standard personligt präglade behov och önskemål alltmer i förgrunden. Möjligheten att tillgodose dem beskäres dock, om en ökad ekonomisk trygghet skapas enbart genom kollektiva beslut, som binder stora grupper vid samma utformning. Endast vid individuell utformning kan en trygghetsgaranti förenas med den enskildes behov av frihet. För centerpolitiken framstår därför säkerställd grundtrygghet och därutöver personlig frivillighet som den bästa föreningen av tryggheten och friheten.

Når vi till 1959 års nivå när det gäller tydlighet, framsynthet och ideologisk skärpa kommer jag vara en nöjd idéprogramgruppsledamot.

 

Annonser

One thought on “Nytt idéprogram för Sveriges förnyelse

Kommentarer inaktiverade.