Örnsköldsviks kommuns bidragsaffärer

Igår och idag har Örnsköldsviks Allehanda publicerat scoopet om kommunens utbetalningar av partistöd i olika former, av ÖA kallad ”Örnsköldsviksmodellen”.

Det är en styrka för en kommun att ha en pigg politisk journalistik. Någon som sitter av och rapporterar från långtråkiga fullmäktigemöten och gräver i kommunarkiven.  Som inte bara rapporterar det kommunalråd eller riksdagsmän vill att de ska rapportera. Att ÖA tar den rollen är jag som demokrat tacksam för – i många, många kommuner existerar alls inte en sådan journalistik.

I korthet rapporterar ÖA att delar av partistödssystemet är olagligt, med en uppföljande story om hur detta tar sig i uttryck (exemplifierat med en utbildning jag talade vid) samt om hur Socialdemokraternas ordförandegrupp redovisar sina möten/fester.

Självklart ska man följa lagen. Självklart måste Örnsköldsviks kommun ska göra om systemet så att det är lagenligt. Man ska dock inte blanda samman detta med det totala kostnaderna för partistöden – ett scenario är ju att de bidrag som visat sig olagliga tas bort och att de vanliga, högst lagliga, partibidragen höjs i motsvarande grad. Det också viktigt att påpeka att partistöden visserligen är olagliga men beslutade i god demokratisk ordning. Det är inga hemligheter vi talar om.

Något som tvärtom verkar lite halvhemligt är uppläggen för när de lokala S-topparna träffas och har det trevligt. Förutom den kreativa bokföringen som sänker momsen tecknar det en bild av hur politik, parti och kommunorganisation smälter samman i en enpartikommun som Örnsköldsvik. Om detta vittnar många, många händelser genom åren. Bidragsrullningen till Folkets Park är ett av de mer diskuterade exemplen. Inte sällan handlar det om saker som inte  händer – S-märkta fackförbund som inte bråkar med partikamraterna i kommunledningen, till exempel. Denna smygande korruption är ett reellt problem.

I nästa inlägg kommer jag kommentera namnpublicering av fritidspolitiker.

Annonser

One thought on “Örnsköldsviks kommuns bidragsaffärer

Kommentarer inaktiverade.