Jag har gjort en Juholt

Jag tillhör inte dem som de senaste dagarna kritiserat Håkan Juholt på grund av hans lägenhetsersättningar. Jag vet själv hur lätt det kan bli fel.

När jag för ganska precis ett år sedan kom in i riksdagen var det mycket olika papper att fylla i. En av dessa var blanketten för att få ersättning för den lägenhet jag bor i när jag är i Stockholm. Då bodde jag ensam och hade därmed rätt till full ersättning för månadshyran.

Under det senaste året har min flickvän flyttat in i lägenheten. Det blev så lite stegvis – först en tandborste och senare hela garderoben… Under våren lämnade hon sitt eget boende helt.

När jag i torsdags morse såg nyheten om Håkan Juholts ersättningar insåg jag att jag själv befann mig i en liknande situation. Jag ringde direkt till Riksdagsförvaltningen och förklarade det nya läget. Från och med nästa lön kommer detta nu att vara ordnat – jag kommer självklart se till att betala tillbaka det jag felaktigt fått utbetalt.

Det är tyvärr lätt att felaktigheter som denna bara rullar vidare utan att det riktigt märks eller uppmärksammas. Hade inte Juholts situation blivit förstasidestoff hade min egen felaktighet antagligen kunnat ticka vidare resten av mandatperioden utan att jag eller någon annan tänkt på det. Jag tackar de högre mediemakterna för att de gjorde mig medveten om denna begynnande oriktighet.

Annonser

23 thoughts on “Jag har gjort en Juholt

 1. Hur kan det bara ticka på om man ska fylla i om man bor själv eller sammanbor? Ni riksdagsmän ställer höga krav på ”vanligt folk” och ”lätt att det blir fel” brukar sällan duga då. Men ni står väl över allt som alla andra tvingas klara av.

 2. Juholt har personer runt sig och vet väl om att han flyttar in hos ngn det var inte så att hon flyttade in hos honom. Dessutom begär han 100:- /mån för elen och har inkomst på 144000:-/mån. Andra har påpekat och frågat flera gånger under åren och senast i augusti, men han ansöker om hela hyran igen i september . Han kan inte gå fri i sak där.
  Vad gäller dig själv så kan det vara förståeligt, men när fästmön säger upp sin lägenhet och ni blir sambo så borde en klocka ha ringt…

 3. Vilken tur att du kom på det! Så som jag ser det så kan alla människor göra fel, det är inte alltid lätt att orientera sig i myndigheters blankettdjungler.

  Ett problem som är betydligt allvarligare än själva misstaget är att man ser olika på folk och folk. Ett misstag som hade givit studenter och sjukskrivna i värsta fall en fängelsedom går helt ostraffat de som sitter i riksdagen. Yrkespolitikerna får inte bli en ny sorts adel som står över lagarna, denna utveckling måste stoppas.

 4. Hur ser blanketten ut? Kryssar man för ensam- / samboende eller fyller man bara i begärt belopp? Med tanke på att Juholt fyllde i en ny ansökan för en ny lägenhet torde det utgöra skillnaden mellan slarv och bedrägeri.

 5. På den aktuella blanketten finns ingen ruta avs antal boende i lght el ev sambo.
  Kopia av hyresavi/avgift ska bifogas o man uppmanas inkomna m ny ansökan om den ändras.
  Ers för el är inte valfritt utan man kan endast kryssa i om den inkl i avgift eller är utöver.

 6. Magnus: Problemet i mitt och ev. andras fall är att man fyller i en blankett som sedan gäller tills man självmant ändrar detta. Som A-K skriver finns ingen ruta att kryssa i.

  Pia: När min flickvän blev av med sitt tidigare boende var tanken att hon skulle hitta ett annat. Denna tanke gick dock stegvis över… =) Ingen ursäkt, men möjligen en förklaring.

  Adam: Jag kan bara hålla med. Självklart ska samma regler gälla för alla – men det måste också finnas kontroller som gör att man har möjlighet att göra rätt även när det blivit fel. I detta fall gjorde media jobbet åt oss – men det är inget ett system ska behöva lita på.

  Johan: Se A-K:s kommentar.

  A-K: Tack för klargörandet.

 7. Alla kan göra fel, gäller bara att agera rätt när man förstår att man har gjort fel. Men då det verkar som flera gör fel borde man kanske se över rutinerna för att ansöka om denna ersättning. Kanske borde det vara något ni fyller i skriver på varje månad?

 8. Alltså, vilka är kritertierna egentligen? Annie Lööf hävdar ju att hon fick välja om hon skulle få hel och halv ersättning?

 9. Det är enkelt när det gäller din sambo – hon flyttade in när hon folkbokförde sig där.

  Juholt däremot flyttade in i *hennes* lägenhet, fyllde i en blankett (som för övrigt publicerats av AB – not till alla som frågar högre upp) och skrev att han ville ha hela beloppet. Det är en HELT annan grej.

  Själv har jag varit i liknande situation som Juholt. Jag bodde i en stad, flyttade till Sthlm men hade barn och hus kvar, och flyttade sedan in i min nuvarande mans – dåvarande pojkväns hyresrätt. När jag ansökte om avdrag för dubbelt boende föll det mig överhuvudtaget inte in att söka även för hans del, utan jag skrev i halva hyran. Inte för att jag är överdrivet hederlig, utan för att det så alldeles uppenbart är osant och fel.

  Så jag kan ärligt säga att jag förstår inte hur han resonerat.

 10. Dom som godkänner utbetalningen har väl oxå en del i det hela. Om det inte sår någon ruta att kryssa i för om man är sambo eller inte så hur sjutton ska man då veta det? Juholt har ingen delaktighet i det hela.Han har fyllt i blanketten och ngn har godkänt utbetalningen

 11. varför tror man som ”inneboende” att man bor gratis, pratar inte sambos med varandra om sådant?

 12. Ha,ha, tillåt mej att skratta. ”Insåg att jag befann i en liknande situation” !
  Finns det några politiker som har fått för lite bidrag av misstag ?

 13. För mig är hela denna diskussion fulllständigt ofattbar. Om nu Emils flickvän flyttar in i hans lägenhetet – reagerar man inte då (eller åtminstone diskuterar) hur det kan komma sig att hon bor gratis. Frågan ”Hur gör vi med hyran?” borde rimligen komma upp och då måste man väl vara alldeles snurrig i bollen om man inte tycker det är konstigt att skattebetalarna ska stå för hela notan!?

 14. Det vore intressant att veta om de riksdagsmän som skilt sig (vilka borde vara ett par stycken i alla fall) har glömt att fylla i att de numera ska ha fullt bidrag. Är det lika vanligt åt det hållet skulle jag bli förvånad då jag är övertygad om att riksdagsledamöter (är precis som alla andra) lättare kommer ihåg när man ska få än ge.

 15. ”Jag har gjort en Juholt”. Nej, du har gjort en Källström.

  Loser, stå för att du har klantat till det, men håna inte nån som gjort bort sig mer. Snacka om att försöka plocka billiga poäng på nåt som egentligen bara är ditt eget fel.

  Lycka till i fortsättningen.

 16. Huvudfrågan i Juholts fall gäller även här. Det handlar inte om att kunna regelverket eller inte, inte heller huruvida riksdagsförvaltningen nagelfar ansökningar eller om dom gör kontroller.

  Det handlar främst om sunt förnuft och ens egen förmåga till rimlighetsbedömningar. Visst, det är självklart rimligt att kunna hålla redan på reglerna för ersättningar och i varje fall jag blir alltid lite skeptisk till när det gynnar en själv att inte sätta sig in i reglerna.

  Men, huvudfrågan: Hur går det till när man inte reflekterar över om det är vettigt att en övernattningsbostad används som permanent bostad av en närstående – utan denne ska betala för sig, eller man själv för henne?

  Moral spelar roll, liksom att göra rätt för sig. Att välja gräddfilsvägen för att det är möjligt leder inte rätt och är korrumperande. Om man inte ens funderar över hur det kan komma sig att man inte har några kostnader alls för flickvännens boende så borde det tända en varningsklocka. I synnerhet när det är skattebetalarna som står för notan, som man genom lagkrav drivit in pengarna från.

 17. Att erkänna sitt fel tyder på sunt förnuft, innan det går för långt..det är skillnaden mellan Källström och Juholt.

 18. Om nu dem som granskar ansökningarna tydlig ser att TVÅ personer bor på samma adress, två personer som vad media och bloggar mm som jag läst är välkända som ett par. Varför kan man då inte fråga sig varför de itne noterade att Juholt satt kryss i fel ruta. Jag har läst igenom reglerna som fanns utlagda som länk (hittar dem inte själv) och de är långt ifrån glasklara när det gäller ersättning för hyran. H Juholt har INTE dolt för dem som sköter administratione att de bor båda två på den adressen. Varför då hänga ut en person, som dessutom så fort felet uppdagas ser till att rätta till det?

  Sen undrar jag hur många fler i riksdagen som får betalt en hel hyra men bor två?

  Avlsutar med ett känt citat ca 2000 år gammalt: ”Den av er som är utan synd kastar första stenen”

 19. Jag vet inte om jag tycker att Emil är så mycket bättre än Håkan Juholt. Det handlar i båda fallen om högt avlönade politiker som utnyttjar systemet för att sko sig själva.

  Självklart finns det en god tanke med detta bidrag men idén med bidraget är knappast att en vuxen person som Emil ska stå skriven hos sina föräldrar så att vi skattebetalare åker på att betala hans hyra. Den kan han gott och väl betala själv.

  Lika lite bör Juholt ha något bidrag alls. Har man flyttat in hos en kvinna på orten så kan det knappast bli en övernattningslägenhet.

Kommentarer inaktiverade.