Centerstämmans prinsessa: Hanna Wagenius

Vi börjar med det uppenbara: 2011 års Centerstämma i Åre var en Annieshow. Det är därför denna stämma kommer ha en särställning i historien. Men förutom en drottnings kröning, fick vi även se en prinsessa ta plats.

Hanna Wagenius inledningsanförande var torsdagens snackis. Ideologiskt, skarpt och framfört på ett fantastiskt sätt. Hanna slog tydligt  fast att det är människor, inte staten, som skapar jobb, utveckling och framtid.

För två år sedan träffades Centerpartiets högsta beslutande organ, Centerstämman, i Örebro. Detta var i kölvattnet efter den uppslitande FRA-striden. En av dem som tog tydligast ställning i talarstolen var Hanna Wagenius. Med gråten i halsen argumenterade Hanna till integritetens och frihetlighetens försvar. Några av oss var uppe och gav support i talarstolen, men det var Hanna som där och då personifierade försvaret för integriteten i Centerrörelsen. Då föll vi på målsnöret – mycket på grund av tidsbrist. De goda argumenten hann inte slå rot hos tillräckligt många.

Idag fick Hanna och alla andra integritetsvänner i Centerrörelsen revansch. Med stor majoritet vann Hannas reservation om att stödja den tredje att-satsen i Lena Eks motion om att ” Centerpartiet arbetar för att återupprätta förtroendet i integritetsfrågorna, till exempel genom att skjuta upp införandet av datalagringsdirektivet, öppet motarbeta EU-kommissionens förslag om att lagra flygpassageraruppgifter, samt verka för en översyn av FRA-lagen” stämmans gillande.

Centerrörelsen visade med all tydlighet att det i en modern grundtrygghetstanke måste finnas en stark kamp för människans integritet som ett bärande tema. Vi ser hur den enskilda människans privata sfär hotas från både stat och andra krafter som sätter egenintresset eller i värsta fall föråldrade affärsmodeller före alla oskyldiga människors rätt att i möjligaste mån bli lämnade ifred.

Tobias Adielsson slog huvudet på spiken när han jämförde den av CUF anförda kampen för integritet med kärnkraftsfrågan när den var som hetast. Precis som motståndet mot kärnkraften är integritetskampen en symbol för en hel (ungdoms-)rörelse och hur denna vill forma samhället.

Detta lätt historiska stämmobeslut – det är inte ofta en stämma går emot kommitté och partistyrelse – var också det sista som skedde innan stämmans förhandlingar avslutades och Annie Lööfs avslutningsanförande tog vid. Detta var en Anniestämma, men både inledning och avslutning fick en rejäl Wageniustouch.

Nu gäller det att förvalta dessa medlemmarnas instruktioner. Det är lätt att inse att detta inte blir en promenad i parken. I just integritetsfrågorna står vi ofta i konflikt med både övriga allianspartier och socialdemokratin. Det viktiga för dessa frågor är därför inte främst parlamentariskt arbete – utan opinionsbildning. Dessa Centerrörelsens idéer måste växa sig starkare – genom att Centerpartiet blir större eller att våra idéer vinner framgång i andra partier.

Med opinionsbildare som Hanna Wagenius är hoppet långtifrån ute.

Annonser

One thought on “Centerstämmans prinsessa: Hanna Wagenius

Kommentarer inaktiverade.