Se över riksdagspensionerna

Idag lämnar jag och Anders W Jonsson in en riksdagsmotion om att se över villkoren för före detta riksdagsledamöter. Så som det ser ut idag kan man få ut riksdagspension i många år efter avslutat uppdrag. Det är orimligt och inte alls i paritet med villkoren för alla som inte är politiker…

Det är viktigt att poängtera att uppdraget som riksdagsledamot är just ett förtroendeuppdrag. Det är inte ett jobb. Huvudlinjen bör vara att arvode utgår under den tid som uppdraget pågår. För egen del tycker jag att det rimliga vore att det inte fanns någon riksdagspension alls. Om den över huvud taget ska finnas borde den trappas av och ta slut efter en kortare tid, precis som andra avtalspensioner.

När man uppmärksammar dessa frågor skakar journalisterna ofta fram någon eller några gamla ledamöter som får pensioner och ställer frågor på temat varför de kvitterar ut denna pension. Detta är löjligt – på samma sätt som man försöker sätta dit sossar och vänsterpartister som använder sig av RUT-avdraget trots att de röstat för det. Det är systemen det är fel på, inte de som använder dem så som det var tänkt (i RUT-fallet är det dock givetvis inget fel på varken system eller användare….=)

Annonser

One thought on “Se över riksdagspensionerna

Kommentarer inaktiverade.