Modernt politiskt ledarskap

Diskussionen om Maud Olofssons efterträdare har varit igång ett bra tag och har självklart intensifierats i och med fredagens besked om att Maud avböjer omval. Jag tycker dock att det blir lite väl torftigt att bara diskutera partiledarfrågan. För att Centerpartiet ska bli så starkt som möjligt framöver måste vi ha ett brett ledarskap med olika profiler. Jag efterlyser också ett visst mått av nytänk när det gäller hur vi utser dessa personer.

Modernt politiskt ledarskap

Så som jag ser det, finns det i alla fall fyra olika profiler och roller som samtliga måste klaffa för att Centerpartiet ska bli så starkt och välfungerande som möjligt.

Kommunikatören – en Maud Olofsson

Kommunikatören är den som har huvuduppgiften för att formulera och kommunicera Centerpartiets politik. Det är personen som kan spänna ögonen i kameran, tala godmodigt om hur ett avdrag för hushållsnära tjänster kan förbättra vardagen för stressade barnfamiljer och behövande pensionärer och på några sekunder vinna svenska folkets hjärta. Det är personen som kan lyfta helt nya frågor till toppen av dagordningen och som är ansiktet utåt för dels centerrörelsen, men även en ledargestalt för alla de gröna liberaler som ännu inte är medlemmar eller engagerade.

Ideologen – en Gustaf Jonnergård

När jag talade på Ramvikscenterns årsmöte i februari fick jag möjlighet att sitta ner och tala med Thorbjörn Fälldin över en kopp fika. En av de sakerna vi diskuterade var Gustaf Jonnergård, legendarisk partisekreterare under Hedlund och Fälldin (samt släkting till mig, han var kusin med min mormor). Thorbjörn sade ”Du vet, ett parti behöver ju någon som sitter och skriver långa böcker om obegripliga begrepp som till exempel decentralisering som man sedan förankrar i partiet genom studiecirklar och möten”.

Jag köper detta rakt av. Ett parti måste bottna i ideologiska resonemang och en ständigt närvarande och vital idédebatt. Detta är givetvis inte en persons ansvar, men en idémässig ledargestalt som känner och agerar med ansvar för denna utveckling vore mycket värt.

Nörden – en Martin Ådahl

Politik är inte bara att vilja. Ett politiskt parti uppfattas inte som seriöst om man bara lanserar önskelistor åt höger och vänster, utan att kunna presentera resonemang med ekonomisk och praktisk resonans för hur vi når målet. Bevisar att en idé och ett förslag inte bara är rätt, utan även smart. Nörden läser allt om allt och producerar rapport på rapport om hur ett samhälle inte bara bör, utan även kan byggas.

Organisatören – en Bernhard Glans

För att en politisk rörelse ska behålla sin relevans över tid krävs ständig förnyelse av medlemskåren. Inte i den bemärkelsen att de gamla slutar, utan i form av ständiga tillskott av nya, friska krafter i alla åldrar. För detta krävs relevanta aktiviteter och aktivt rekryteringsarbete. Bernhard Glans var en av de som genom att resa land och rike runt byggde upp SLU under 20-, 30- och 40-talen och som sedan blev dess mest långvarige förbundssekreterare. 

Som medlem ska man känna sig behövd och värdefull. Ställs frågan ska svaret vara ”givetvis rekommenderar jag dig att bli medlem i Centerpartiet”. Inte heller detta är en persons ansvar. Centerrörelsen behöver hundratals nya arrangörer av relevanta och intressanta politiska möten, initierar lokala, regionala och nationella kampanjer och som rekryterar och vårdar Centerpartiets medlemmar och sympatisörer. Detta arbete kräver dock samordning och prioritet från toppen.

Vem ska väljas?

Samhället förändras. Det som tidigare var högst normalt förfarande i partier – alla kandidater höll tyst fram tills att någon fick frågan och accepterade – är nu föremål för hån och skämt. Socialdemokraterna håller benhårt på sin otidsenliga process. MP visar vägen. Det går att utse sina högsta partiföreträdare i sund konkurrens med bibehållet, om inte ökat, förtroende för partiet.

Valberedningen under Stefan Tornberg har gått före. De som aspirerar på en partistyrelseplats förväntas tala om detta öppet. Nu måste vi ställa samma krav på de som tänker sig en framtid som partiledare. Ett grundkrav för den som sedan ska väljas är att han eller hon tydligt och tidigt berättar att denne kandiderar och på vilka grunder.

Bara så kan vi på allvar leva upp till den målsättning som Centerpartiets valanalys ställer upp: Vi ska vara Sveriges mest öppna parti.

Annonser

One thought on “Modernt politiskt ledarskap

Kommentarer inaktiverade.