Tack Maud

Fredagen den 17 juni 2011 går till historien som dagen då en av Centerpartiets mest framgångsrika partiledare, Maud Olofsson, meddelade sin avgång.

Även om valresultatet 2010 lämnade en del övrigt att önska kommer Maud för alltid vara den som räddade Centerpartiet och ledde oss genom från 1998 års valresultat på 5,1 % till att 2006 bli Sveriges tredje största parti och vara med och bilda regering.

Tack vare Maud har Centerpartiet positionerat sig som ett tydligt borgerligt, frihetligt parti. Det är slut på tiden när vi hoppade från block till block. Huvudfienden är socialdemokratin och vägen till Centerpartistiskt inflytande är borgerlig samverkan.

Under telefonmötet med partistyrelsen och riksdagsgruppen nämnde Maud något mycket viktigt. Hon sade sig vara nöjd med det Centerpartiet åstadkommit under hennes ledarskap, med allt från supermiljöbilspremie till RUT-avdrag och rekordhögt nyföretagande. Det viktigaste återstår dock att göras. Det värderingsskifte som Sverige så väl behöver och som Maud talat om är bara påbörjat. Fortfarande har vi kvar stora delar av resterna från sossarnas DDR-Sverige. Detta märks överallt – oavsett om det handlar om att en skattesänkning kan beskrivas som en ”kostnad” för staten eller att vi fortfarande har myndigheter och en offentlig sektor vars huvuduppgift ibland verkar vara att jäklas med folk.

En fråga som gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker visar med all tydlighet att förmynderiet fortfarande står starkt i Sverige 2011.

Centerpartiet kommer fortsatt vara en kraft för förnyelse och utveckling. Ett framtidsoptimistiskt parti som tror mer på dig än på staten.

Tack Maud.

Annonser

9 thoughts on “Tack Maud

 1. Emil, vårda ditt språk. Att benämna Sveriges socialdemokrater som huvudfiende och jämföra (s) med DDR-kommunister säger nog mera om din politiska utveckling än socialdemokratins. Sen att du uppfattar att offentig sektor har till HUVUDUPPGIFT att jäklas med folk, är inte inte smickrande för dig och kommer inte att vara en tillgång för dig själv eller Centerpartiet vid nästa val. Jag hoppas du korrigerar ditt ordval, du är riksdagsman och bör uppträda som sådan.

 2. Bertil Jonsson leker sträng pappa som tar den olydige Emil i örat – ”så får du inte säga”.

  Patetiskt.

  Jag instämmer förstås i allt du skriver, Emil, och tycker verkligen inte att det är några överdrifter åt något håll. Strunta du i lille Bertil Viktigpetter, och tala fritt som en äkta liberal.

 3. Emil, du vet att sakerna förhåller sig precis som du beskriver dem och att du har vårt fulla stöd. Kärlek.

 4. Bra Emil. Och ett stort tack till denna analys! Du har med ett fåtal ord talat om den verklighet som Bertil Jonsson med all tydlighet har missat. Jag har ett långt förflutet inom den så kallade ”rörelsens” alla delar. Var med på LO -kongressen 1976 och lämnade därmed allt aktivt FACKLIGT engagemang efter den upplevelsen och med de KUNSKAPER om verkligheten jag fick ta del av efter diktaturens år 1968 – 1976.
  Det känns bar att Du Emil har uppfattat liknelsen med forna DDR! Så är det och så var det. De tankarna fick jag själv då man tog del av ”rörelsens” planer på Brunnsvik Folkhögskola men, det fanns LÄRARE på den skolan som väckte många av oss. De sa alltid ATT skolan låg tillräckligt långt från Stockholm, för att de kunde köra sina tankegångar och uppmärksamma oss om verkligheten! BRUNNSVIK var tänkt som en skola för att fostra framtidens samhällsbyråkrater. En mycket bra skola OM man kunde motstå frestelsen att bli en av MAKTENS lakejer. Det är inte utan anledning det knarrar inom Sveriges myndigheter, då man börjar syna dem i sömmarna!

 5. Oj,oj det här var en öm tå hos många. Mitt inlägg till dig Emil är i all välmening. Jag tycker du är en frisk fläkt och jag önskar dig personligen all lycka. Att sen Centerns nyliberala högerorienterade inriktning är en politisk återvändsgränd, det får ni som har den uppfattningen upptäcka själva. Det är val vart fjärde år, och väljarna fostrar. Ett 4% parti måste välja rätt väg i politiken just i detta ögonblick. Den insikten har Maud också fått, vilket gör att hon kliver av idag istället för 2012. Ett 30% parti kan laborera och utvärdera ny politik utan existensiell risk. Tänk om! Centern behövs just som namnet säger i svensk politiks mitt annars är det tack och adjö i rikspolitiken.
  Trevig midsommar till er alla.

 6. Bertil: Jag har haft exakt samma diskussion med brorsan din på fejan – i det här fallet föll inte äpplena långt ifrån varandra… =)

  Det ska naturligtvis stå att huvuduppgiften IBLAND verkar vara att jäklas. Korrigerar detta. Det har inte minst du själv fått stå ut med?!

 7. Emil, som obotlig optimist har jag trots en och annan personlig ”(s)mocka” ändå en tilltro till många myndigheter och offentliga inrättningar (har kanske med stigande ålder och insikt om bristande odödlighet att göra). Det glädjer mig att du sänker tonläget ; ) .

Kommentarer inaktiverade.