Centerpartiet öppnar sig

Federley har gjort det. Linander har gjort det. Nu gör Törnqvist det, och spänner bågen än mer. Herrarna kandiderar till Centerpartiets partistyrelse. Damen vill bli vice partiordförande.

I Centerpartiets valanalys står att Centerpartiet ska bli Sveriges mest öppna och transparenta parti. Ett sådant uttalande förpliktigar. Ett helt mediesverige har i veckor och månader gjort Socialdemokraternas partiledarvalsprocess till åtlöje som gammalmodig och alltför sluten. Sanningen är att få andra partier hade gjort så mycket annorlunda, allra minst Centerpartiet.

Mig veterligen är det för första gången vi i Centerpartiet ser så pass öppna kandidaturer till partiets högre poster som trion ovan nu annonserat. Jag har mycket svårt att se hur detta ska kunna gå obemärkt förbi. Trycket på andra hugade spekulanter ökar. Vilka fler vill komma in i, alternativ stanna kvar i, partistyrelsen? Varför då? Vad vill man uträtta och vad kan man bidra med?

Detta är en sund utveckling. Politiken handlar lyckligtvis alltmer om något så grundläggande om att personligen be om och få ett förtroende. Av väljare eller av partimedlemmar. Vilken modernt tänkande varelse blir imponerad av ett parti som väljer sina ledare under maximal slutenhet i en liten krets, för att i nästa andetag i tusental omfamna den kandidat som mer eller mindre råkar vaskas fram? Den gamla tidens kollektivism och tro på överheten är ingenting att stå efter.

Jag hoppas nu att valberedningen signalerar att det lönar sig att kandidera. Vi behöver en partistyrelse fylld av modiga individer, redo att sticka ut hakan och stå för åsikter de är tydliga, ärliga och öppna med.

Annonser