Upp- och nervända världen

Följetången Följetongen Sekab rullar vidare. Ett just nu värdelöst bolag – ingen vill ju köpa det med mindre än att ägarna skickar med nya pengar – som om det fortsätter vara värdelöst kommer att kosta bara Örnsköldsviks kommun 600 miljoner kronor. Just nu verkar makten försöka smeta ut och dölja smällen över flera år och genom olika bokföringstekniska konstruktioner.

Parallellt med detta försöker man göra samma sak – dölja smällen och smeta ut ansvaret – i debatten. Dan Olsson har i flera år argumenterat enligt linjen att det är dumt att kasta friska pengar över sjuka investeringar och att tydliggöra för skattebetalarna vilka risker som tagits.

Nu har Elvy Söderström skickat fram Tom Sundelin, ex-ordförande i kommunfullmäktige, för att misstänkliggöra Dan Olssons engagemang i frågan.

Jag frågar mig: vilket ansvar tar Dan Olsson (C) och vad leder hans agerande till? Han bär ju ändå ett ansvar i sin roll som vice ordförande i Rodret, som är moderbolaget för kommunens kommunala bolag? För mig ter det sig uppenbart att Dan Olsson (C) är beredd att spela högt med stora värden i sin strävan att vinna politiska poänger och popularitet.

Tom Sundelin tror alltså på fullt allvar att värderingen av Sekab har något som helst att göra med huruvida Dan Olsson berättar för Örnsköldsviks skattebetalare vilken bomb de sitter på?

Maktklicken bland Örnsköldsviks sossar är livrädda för det monster de skapat. Nu försöker de på alla sätt täcka över den ekonomiska smällen , samt hitta något eller någon att skylla på. Just nu verkar det passa bäst att helt enkelt skjuta budbäraren.

Annonser

2 thoughts on “Upp- och nervända världen

  1. Varför inte rakryggat stå upp och erkänna att de hundratals miljoner som satsats och förlorats i SEKABs misslyckade Afrika- och östeuropasatasningar var gravt felaktiga satsningar ?
    Varför inte säga klart och tydligt att SEKAB trots löften därom när man fick ca 200 milj. i omstruktureringskostnader inte har slutat med utlandsäventyren och den riskabla förlustbringande etanolhandeln ?
    Varför inte medge att det var fel att satsa pengar i ett företag som mörkade årsredovisningen av ”affärsmässiga skäl” och sätter etanolhandel före återbetalning av skulder (enligt SEKABs egen utsago)?
    Varför ideligen kasta mer friska kommunala pengar efter dåliga ?
    Varför inte en gång för alla rensa upp i smörjan, slippa all badwill för kommunen ute i landet, ta förlusten och gå vidare med sunda satsningar på lovande framtidsföretag ?

Kommentarer inaktiverade.