Alliansens förnyelseparti

Idag skriver min rumsgranne i Ledamotshuset, partisekreterare Michael Arthursson, i Göteborgs-Posten om Centerpartiets framtid. Han slår fast vad som nu måste beskrivas som etablerade sanningar, att Centerpartiet varit alltför inriktade på regeringsarbete och mindre på förnyelse och samhällskritik.

Jag kan bara instämma.

Statsministern verkar se framtiden i fortsatta jobbskatteavdrag. Först ska jag poängtera att jobbskatteavdragen är bra och ger alla som jobbar mer makt över sina liv. Mer frihet. Däremot finns det andra prioriteringar man kan göra. Som Alliansen borde göra.

 • Som Arthursson nämner, finns det fortfarande stora och oroväckande hål i välfärden. Psykisk ohälsa bland unga och de som av olika anledningar finns allra längst från arbetsmarknaden. Under valrörelsen hade jag många samtal från föräldrar till barn med olika ”bokstavssjukdomar” som inte alls fick den stöttning de behövde. Jag brukar kalla dessa grupper för det glömda Sverige.
 • När jag är ute på mina resor runt om i Norrland och Sverige brukar jag ofta ställa frågan om vilken som är den enskilt viktigaste satsningen eller reformen för den aktuella landsändan. Nästan alltid är svaret infrastruktur. En järnvägssträcka, en väg som måste rustas eller IT-infrastruktur som inte håller måttet. Här måste Sverige förnyas.
 • Vi snackar mycket företagande nu. Till och med Socialdemokraterna försöker yrvaket formulera en politik för entreprenörskap. Här händer det mycket. Trenden med sämre villkor och mer krångel för företagare har historiskt brutits av, faktiskt, Centerpartiet. Vi måste dock gå många fler steg. Sänk skatter och arbetsgivaravgifter. Ta fler och större steg när det gäller regelförenklingar – även då man stöter på motstånd från särintressen.

Detta är enligt mig viktigare än ytterligare jobbskatteavdrag. Med det inte sagt att jobbskatteavdragen inte kan genomföras också. Man ska vara klar över att avdragets effekter, med ökad sysselsättning och mer pengar i folks plånböcker på många sätt kan vara en förutsättning för det andra. Det är inget  nollsummespel vi sysslar med.

Ordet för dagen är Förnyelse. Vi ska förnya Sverige och vi ska förnya oss själva.

Annonser

4 thoughts on “Alliansens förnyelseparti

 1. Vaför det glömda Sverige? Vem är du att sätta etiketter på dessa?

  Bara för att en person, ung som gammal har en bokstavskombination betyder det inte att det tillhör en bortglömd del av världen.
  Till vilken samhällsklass du än vänder dig försäkrar jag dig att det finns folk med olika psykiska åkommor.
  I många fall kreativa och framgångsrika personer. Ta centerparitets gullegrisar entreprenörer till exempel, är det inte lite ADHD varning att årligen bygga upp ett ishotelI i Jukkasjärvi?

  I det bästa av världar kan även psykiska ohälsa vara ett faktum. Där varken unga riksdagsmöter kan eller ska försöka plocka poäng gemon att pådyvla någon form av statlig stöttning.

  De bokstavsbarn du nämner behöver inget jimsjams med stöttande hit och dit. De behöver duktiga läkare som få tillsräckligt med resurser att dosera rätt i kunniga termer.

 2. Det beror ju på vem du pratar med.
  Med sannolikheten är ju av förklarliga skäl inte den största att folk på gatan vitt och brett skulle anförtro sig åt kreti och pleti.

  Det är ett känslig ämne som ska behandlas med respekt, där det i första hand är läkare som behärskar det och bör så vara.

Kommentarer inaktiverade.