Teledatalagringen: It’s on

I höstas skrev jag om EU:s datalagringsdirektiv som nu efter många om och men ska bli svensk lagstiftning. Det framgår nog med all tydlighet att jag tycker genuint illa om förslaget, men att det trots allt, kanske kanske, är att göra det ”bästa” av situationen, där vi nu under hot om relativt dryga böter tvingas att införa det av EU. Tack för den, Bodström.

Imorgon har Justitieutskottet sammanträde. På dagordningen: Sveriges implementering av datalagringsdirektivet (”Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål”). Som ett ödets nyck kommer jag tjänstgöra imorgon, och sitta med vid bordet, inte bara längs med väggen.

Där kommer jag om och när jag får frågan att redovisa för Centerpartiets linje. Vi står motvilligt bakom förslaget. Det vete tusan om det är samma sak Emil Källströms linje, men det kommer ingen att vare sig fråga efter eller bry sig om. Ibland får man bita i det sura äpplet.

Annonser

4 thoughts on “Teledatalagringen: It’s on

 1. Ja är det inte bögarnas fel, så är det Bodströms.

  Alliansens överskyfflande av skulden för datalagringsdirektivet på Bodström skulle ha en viss trovärdighet om man nöjt sig med att implementera EU’s miniminivå.

  Nu lägger ni istället till saker som går stick i stäv mot EU-kommisionens expertgrupp.

  Stå för era egna ställningstaganden.

 2. Om jag nu ska försvara Alliansens linje, vilket jag inte riktigt är på humör för, så ligger den ju bra nära miniminivåerna. Om inte minimi, så i alla fall på en låg nivå med ”effektivitet” i användningen – enligt receptet ”ska vi ändå kränk…a integriteten kan vi i alla fall ha något som funkar mot brottslingarna”.

  Sen är det naturligtvis så att många i Alliansen bra gärna skulle vilja gå längre, och hade pushat på för detta oavsett vad Bodström gjort eller inte gjort.

 3. Det kan vara värt att påpeka att ”många i Alliansen” även innefattar centerpartister.

  När Datalagringsdirektivet, DLD, lanserades, betonade man att det bara skulle användas vid ”allvarliga brott”. Din partibroder, Johan Linander, har välkomnat att DLD även skall användas vid brott som bara ger böter.

  Vilka brott med endast böter i straffskalan karaktäriserar Centern som ”allvarliga brott”?

  Är detta också ett exempel på att om vi ändå skall kränka folks integritet är det bäst att göra det ordentligt? (Nej, så skrev du inte. Det är min lite twistade omskrivning)

Kommentarer inaktiverade.