Helhetsgrepp efterlyses

Idag kom utredningsförslaget som innebär att Kustbevakningen i Härnösand centraliseras till Stockholm. I alla fall dess ledningsfunktioner, vilket handlar om drygt 30 anställda.

Det är knappast första gången statliga arbetstillfällen centraliseras bort från länet. Härnösand är särskilt hårt drabbat. Nu pratar Fred Nilsson om att göra ”allt i sin makt” för att stoppa förslaget. Även jag kommer garanterat få påtryckningar att göra detsamma.

Jag hör inte till de som tror att länets framtid ligger i offentlig sektor och dess jobb. Däremot är naturligtvis dessa jobb otroligt viktiga för en stad som Härnösand och, i synnerhet, för dem som har jobben ifråga.

Detta är som sagt knappast första gången ett dylikt besked kommer. Slag i slag centraliserar myndigheter sin verksamhet, vilket nästan alltid innebär att man drar ner i norr. Är det för mycket begärt att det från statens sida finns en helhetsbild över sina verksamheter? Långsiktighet i planeringen och klara spelregler för de kommuner och regioner som härbergerar verksamheterna?

Givetvis ska den skattefinansierade verksamheten skötas så effektivt det är möjligt. Jag vet inte bättre än Kustbevakningen hur Kustbevakningen ska sköta sin verksamhet. Det är inte minst olagligt att som politiker gå in och detaljstyra i myndigheters verksamhet.

Trots detta frågar jag mig om det inte finns en annan väg att gå för statens verksamheter. Stockholm, med sina prisnivåer på bland annat lokaler och arbetskraft, är näppeligen alltid den ultimata platsen att verka som myndighet.

Annonser

4 thoughts on “Helhetsgrepp efterlyses

 1. Så detta är Centerns variant av ”HELA Stockholm ska leva?” Skrämmande, att man konsekvent avlövar Norrland, o lägger allt mer i Stockholm. O när det blir tal om ansvar, hänvisar man till att ”politiker inte kan styra”..?? Nähä?? Va f..n ska ni då, om inte styra? Det är ju helt uppenbart, att denna utredning beställts o gjorts av Stockholmare, o därmed endast lyfter fram skäl för Sthlm & Gbg. Låt en Härnösandare utreda, får vi se vad som kommer fram! Men det är ju de som styr & ställer, Östermalms-centern.
  Sveket är enormt!

 2. Myndigheter styrs av generaldirektörer. Dessa utses av regeringen, som utses av Riksdagen.

  Att som minister eller riksdagsledamot gå in och detaljstyra myndighetsbeslut är i strid med grundlagen.

  Däremot kan och bör politiker ge myndigheterna direktiv om att ha långsiktiga spelregler och ta regionala hänsyn vid omorganisationer.

 3. Å exakt vad menar du är skillnaden? Direktiv eller styra? Att ge direktiv, är det nåt som bara S kunde ge? De lade ju ut Vägverket & Banverket till Borlänge, CSN till Sundsvall tex , ska ni återlägga även dessa till Ert kära Stockholm?

 4. Du har ju givetvis helt rätt i att man i styrdokumenten kan skriva in lite vad man vill – tex vart ledningsresurserna ska vara placerade.

  Tolgfors, ansvarig minister, kan däremot inte här och nu skriva ett brev till Kustbevakningen och bestämma vilka tjänster som ska placeras vart.

  Det är att göra det alltför enkelt för sig att i varje enskilt läge vara emot flytt av jobb och effektivisering av myndigheter. Däremot bör de, som sagt, ske på ett bra och långsiktigt sätt.

Kommentarer inaktiverade.