En historisk, tragisk händelse

I lördags gick jag och min flickvän längs Drottninggatan mellan Hötorget och Odenplan. Några timmar senare briserade två sprängladdningar, varav den ena dödade gärningsmannen, längs och i närheten av samma sträcka. Vips har vi fått en svensk självmordsbombare – i Sverige (svenskar har tidigare agerat självmordsbombare utomlands).

Tanken svindlar på så många nivåer. Att en människa kan bli så hjärntvättad, vilsen eller störd att han eller hon tar sitt eget liv med målsättningen att dra med sig andra i döden är lika obegripligt som förskräckligt.

Sverigedemokrater och andra var blixtsnabbt på plats på nätet och annorstädes. ”Vad var det vi sa!” utropar man närmast belåtet. En reaktion lika väntad som vämjelig.

Det är nu viktigt att hanteringen av denna fråga får ta tid, och att vi väntar på att fakta kommer på bordet innan vi börjar peka finger. Detta är ett viktigt test av den öppenhet och den demokrati vi tar för självklar i Sverige. Släpper vi försvaret av alla människors lika värde – oavsett om man till exempel väljer att leva sitt liv med slöja – så har terroristerna vunnit.

Annonser

One thought on “En historisk, tragisk händelse

  1. Ett test? Det är – bokstavligt talat – blodigt allvar.

    Att du skriver ett blogginlägg om alla människors lika värde hindrar knappast fler attentat. Det är jag övertygad om att potentiella självmordsbombare högaktningsfullt skiter i.

    Men tack för gästfriheten.

Kommentarer inaktiverade.