En hundraåring värd att hyllas

Igår firade Centerpartiet hundraårsjubileum med stor fest i Skövde. Själv satte jag mig på tåget norrut. Kramforscentern var snabbare än riksorganisationen med att skicka inbjudan, alltså spenderade jag eftermiddagen med att äta julbord och prata lite politik i Ullånger.

Hundra år är svårt att greppa. Det är tufft att presentera den definitiva texten om och kring en så mångfacetterad rörelse – vart börjar man liksom? När dessutom andra gör det bättre

Att Centerpartiet spelat en viktig roll i svensk politik kan ingen bestrida. Desto intressantare är kanske huruvida vi har en viktig roll att spela framgent.

En faktor i den analys jag nu gör är ju förstås att jag får ganska bra betalt för att vara övertygad om att vi har en viktig roll att spela i svensk politik. Dessutom förväntas jag sprida denna övertygelse till andra.

Icke desto mindre måste det vara så högt i tak att ett politiskt parti kan fundera över frågan ”vem skulle sakna oss om vi försvann?”. Skulle till exempel Centerpartiets roll lika gärna kunna spelas av en landsbygds-, företagar- och miljövänlig gruppering inom ett framtida Alliansparti?

Centerpartiet bildades som en motståndsrörelse mot överheten. I form av svällande stat och förtryckande byråkrati och i form av ”storindustriens ringar och trustbildningar”. Denna statskritik, detta försvar för den enskildes makt och möjligheter blir aldrig omodern. Detta är också en roll vi är tämligen ensamma om att spela i svensk politik. Höger och vänster förenas i Sverige i ett mycket okritiskt förhållande till staten.

De senaste åren har det rasat en debatt kring huruvida Centerpartiet ”glömt” en eller annan grupp av människor. Det säkraste undergångsreceptet jag kan tänka mig för Centerpartiet är att lyssna för mycket på denna kritik. Den dagen vi identifierar oss enbart med vissa kategorier människor, geografiska kategorier eller andra, kan vi hälsa hem. Detta vore också en våt dröm för våra motståndare. Centerpartiet är ett parti för hela Sverige. Ett av glädjeämnena från valet 2010 är att vi stärktes i områden vi tidigare varit svaga i (tyvärr ackompanjerades detta av att vi tappade i områden vi tidigare varit starka i).

I våras talade jag inför centeravdelningen i Arnäs, strax norr om Örnsköldsvik. Rubriken för dagen var ”Reclaim the bonde”. Där argumenterade jag för att Centerpartiet åter borde bli böndernas parti – och samtidigt utöka det potentiella väljarunderlaget ordentligt. Hur den ekvationen går ihop kan du läsa här.

Centerpartiet har sina bästa 100 år framför sig.

Annonser