IF Metall genomför Centerpolitik

Det finns några namn bland de möjliga framtida socialdemokratiska partiledarna som jag ”fruktar” mer än andra. Det vill säga, de är så pass vassa att de på allvar skulle kunna ge Alliansen en fajt 2014. Stefan Löfvén är ett av dessa. Inte enbart eftersom han är bördig från Höga Kusten. Löfvén är något så ovanligt som en modern och smart facklig ledare.

När finanskrisen rasade som värst visade han mod och klokhet när han tillsammans med arbetsgivarna förhandlade om en tillfällig arbetstidsförkortning.

Nu visar IF Metall återigen vägen. Även om förbundsstyrelsen ännu inte godkänt det, pekar nu mycket på att unga kommer att kunna anställas till 75 % av den lägsta avtalsenliga ingångslönen. Lägre ingångslöner är ett mycket viktigt instrument för att ge unga och andra svaga grupper chansen på arbetsmarknaden. Hellre en fot inne än båda utanför och, framför allt, bättre att inleda med 75 % av en riktig lön än med 100 % av ingenting alls.

Konstruktionen kallas Yrkesintroduktionsavtal, och verkar misstänkt likt Centerförslagen om lärlingsprovanställning och ungdomsavtal. Kul att facket visar att de kan vara en del av lösningen.

Annonser