Trafikdatalagringsdirektivet

Idag blev det så dags. Presskonferensen kring teledatalagringsdirektivet gick av stapeln och rätt vad det är kommer detta att landa för votering i riksdagen.

Kort sammanfattning för de som inte har stenkoll: Teledatalagringsdirektivet är en del av EU:s lagstiftning (föreslagen och pådyvlad Unionen av bland andra Thomas Bodström när han var justitieminister) som handlar om att reglera lagring av trafikdata, dvs uppgifter om när du kommunicerar elektroniskt med någon, vem du kommunicerar med och var du befinner dig när du gör det. Dessa uppgifter lagrar operatörerna idag på det sätt de själva vill för att kunna fakturera sina kunder. Enligt den svenska föreslagna implementeringen av direktivet skulle svenska operatörer tvingas lagra uppgifterna i sex månader, och svenskt rättsväsende skulle kunna få tillgång till uppgifterna efter domstolsbeslut. Sverige hotas idag av böter från EU eftersom vi är tre år försenade med att implementera direktivet.

Integritetsfrågorna har aldrig varit något jag profilerat mig i, jag vet knappt om ordet integritet yttrades i den västernorrländska valrörelsen. De är dock något jag är intresserad av, och är bekymrad över. När Beatrice Ask besökte Centerpartiets riksdagsgrupp passade jag på att ställa några frågor. Mellan raderna kan väl alla se att det snarare var kritiska frågor än motsatsen.

Denna fråga handlar i hög grad om vilken fot man ska stå på. Jag kan tycka att Sverige utifrån utgångspunkten att vi ska ”spela enligt reglerna”, oavsett vad vi tycker om dem, agerar rätt. Förslaget handlar om nära nog en miniminivå och det blir vad jag förstår en mer rättssäker process kring hur uppgifterna lämnas ut från operatörerna.

Höjer man blicken tecknas en annan bild. I Europa växer idag en övervakningsstat fram som hade fått DDR eller Gestapo att dregla. Överheten, makten och staten får möjligheter att övervaka och därmed i någon mån kontrollera folket i en utsträckning som få regimer haft. Man talar ibland om den goda eller den onda staten. Det system vi nu bygger upp vore mycket, mycket otrevligt om staten på något sätt skulle ha illasinnade avsikter. Det är upp till var och en att bedöma huruvida det föreligger risk för det.

Centerpartiet har varit kritiskt till trafikdatalagringen från dess första stapplande steg. Vi fortsätter att jobba mot det på europeisk nivå: På den liberala partigruppen ELDR:s kongress i Helsingfors oktober i år fick vi med oss kongressen på att i europaparlamentet arbeta för att göra direktivet frivilligt. Det hade varit mycket bra. Som det är nu kan många som är för direktivet gömma sig bakom det faktum att EU tvingar oss att införa det.

En av frågorna jag ställde till Beatrice Ask handlade om vi inte höll på att sminka en gris, när vi nu lägger oss på de miniminivåer som direktivet anger och styr upp processen i rättssäker inriktning. Jag är av den åsikten att grisar sminkar man inte, de slaktar man. Till sminkalternativets fördel gäller dock att en slakt innebär stora böter som tickar på dag för dag.

Jag kandiderade till riksdagen väl medveten om att jag skulle tvingas kompromissa i för mig viktiga frågor. Att det ibland skulle svida rejält. Samtidigt angav jag utan att tveka ”grundläggande medborgerliga rättigheter” när Valpejl frågade om i vilka frågor jag kunde tänka mig att rösta mot partilinjen. Dessa två aspekter möts i det gränsland där jag nu befinner mig. Oavsett utfall kommer någon bli besviken.

Annonser

15 thoughts on “Trafikdatalagringsdirektivet

 1. Bra skrivet, Emil. Jag förstår fullt ut dina dubier och även tvehågsamheten.

  Tyvärr tror jag det är värre än att, ”Det system vi nu bygger upp vore mycket, mycket otrevligt om staten på något sätt skulle ha illasinnade avsikter.” Det blir väldigt otrevligt även om staten har de bästa intentioner.

  Se bara vad som nu har hänt i Göteborg, där fem helt oskyldiga personer blev brutalt hämtade av polis med metoder som gissningsvis måste ha traumatiserat dem och deras familjer svårt. Om polisen får ett i det närmaste oändligt informationshav att ösa ur, kommer antalet sk. false positives, dvs fall där man tror sig se ett brott där inget finns, att öka lavinartat.

  Hur många skall behöva förklara för sina barn varför maskerade poliser siktade på dem med sina lasersikten och skarpladdade vapen?

  Vägen till hellvetet är kantad med goda avsikter.

 2. Det finns en gräns jag inte anser att man ska passera, den gränsen finns nånstans vid ”Oskyldig tills motsatsen bevisats” i kombination med FNs deklaration av mänskliga rättigheter. Att övervaka befolkningen strider mot artikel 12 i FNs deklaration och att behandla folk som om de är potentiella brottslingar och samla in data om dem i förebyggande syfte förvrider vår rättspraxis till att alla primärt betraktas som potentiellt skyldiga.

  Jag är inte längre säker på om Sverige verkligen kan anses vara en demokrati sen tex FRA-lagen röstades igenom, men jag är dock säker på att om datalagringsdirektivet går igenom så är det dags att vi börjar kalla oss för Folkrepubliken Sverige, Svenska Demokratiska Republiken eller något annat klatchigt som vi kan ta efter från våra föregångsländer.

  Är du beredd att vara en av de som röstar för ett definitivt avskaffande av en redan rätt tilltufsad demokrati?

 3. Den där frågan med sin något dualistiska vinkling kräver ett något längre och mer genomtänkt svar än jag har lust att skriva i ett kommentarsfält. Ska se om jag inte kan försöka skriva ihop nåt under helgen. Återkommer. 😉

 4. Hej Emil,
  Kul att se att du ändå engagerar dig i integritetsdebatten. Och kul att det blir en av dina första frågor att ta ställning till i egenskap av riksdagsledamot för Centerpartiet och för Västernorrland. Nu hoppas jag att det blir ett klokt beslut från din sida, även om du måste gå emot partilinjen.

  ELDR antog en resolution där man fastslår att rätten till privat kommunikation är fundamental. Detta var faktiskt ett riktigt glädjande och ett oerhört liberalt beslut. Som liberaler kan vi aldrig kompromissa om vår integritet. Tyvärr så känns det jäkligt synd att våra egna FP-delegater lade ner sin röst, men det har jag redan öppnat en debatt om i media. Hur som helst. Jag hoppas därför att du står upp för ELDRs uttalande även i Sveriges riksdag och röstar nej till detta direktiv även om centerledningen säger ja. Låt regeringen och eventuellt delar av Centerpartiet ta stöd hos icke-liberala oppositionen om den vill ha igenom detta direktiv.

  Tobias Schelin (FP)
  http://schelin.blogspot.com

Kommentarer inaktiverade.