Sundsvall visar vägen

Jajamän. Det blev av. Sundsvall kommer under mandatperioden att för första gången på nära fyra decennier styras av andra än Socialdemokraterna. Det är så fantastiskt, så sunt, så på tiden.

Att döma av mediarapporteringen har Alliansen fått ge upp både ett och annat för att kunna bilda majoritet. Detta ofrånkomliga faktum kommer dock aldrig att överväga fördelarna med att länets största kommun blir Alliansledd. Jämfört med att direkt kunna påverka de tusentals små beslut som tillsammans bildar den verklighet Sundsvalls medborgare och företag lever sina liv i står sig en utebliven skattesänkning slätt.

Något håller på att hända i Västernorrland. Varje dag vi fortsätter vara Sveriges röda hörn med makthavare som bedriver politik som till och med deras egna partikamrater finner omodern och lite väl vänster är en olycka. Nu väntar vi med spänning på resultatet av förhandlingarna i Landstinget Västernorrland. Ska väljarnas vilja – att Alliansen i landstinget ska regera – bli verklighet? Inget parti från sexklövern (Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet) kan med hedern i behåll hoppa över till andra laget och säkra fortsatt s-(miss)styre.

Min egen hederlighet kräver att jag kopplar det senaste påståendet till situationen i Sundsvall. Även om jag är glad över att vänsterstyret knäcks, är det såklart en märklig ordning när man går till val på ett sätt, och bildar majoritet på ett annat. Miljöpartisterna i Sundsvall har nu två eftervalsperioder i rad bytt sida. Ska man tolka det som att de nu återkommer till den rätta fållan? Oavsett ger det ett lätt oseriöst intryck.

Summan av kardemumman: Alla alliansvänner, icke-socialister och folk med intresse för ett framgångsrikt, modernt Norrland har idag anledning att fira. Vägen till Sundsvalls befrielse må ha varit krokig, men nu är vi där.

Annonser