”Bjudresor”

Nu får moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten en hel del negativ uppmärksamhet angående ”bjudresor” under sin tid som riksdagsledamot.

Med några minuters marginal droppade det idag in mail från DN och SvD som ville veta hur jag som riksdagsledamot såg på detta fenomen. Jag måste säga att jag stöttar Arkelsten-linjen i denna fråga. Det är relevant för en miljöpolitisk talesperson att besöka ett energibolag. Så länge ledamoten ifråga är öppen med att resan sker och vem som betalar ser jag inga problem med detta. Missköter sig en ledamot, låter sig korrumperas, förväntas faktiskt väljarna och/eller partiorganisationen att inte ge ledamoten nytt förtroende.

Det ska också tilläggas att ingen tvingas förlita sig på bjudresor. Hade Arkelsten enbart velat åka till Frankrike gratis hade hon kunnat använda de pengar som riksdagen sätter av för studieresor utomlands – och dessutom själv fått planera programmet.

För mig personligen är inga bjudresor varken planerade, aktuella eller särskilt troliga för tillfället. Däremot leder det helt fel att ropa på lagstiftning eller att kategoriskt säga att jag aldrig under några omständigheter kommer åka på något. Om det gynnar uppdraget och sker under öppenhet är detta okej.

Annonser

3 thoughts on “”Bjudresor”

  1. Men jag gillar starkt ditt sätt att formulera dig! Lugnt, förtroende ingivande och du har belägg för det du skriver. Måste tyvärr avsluta mig där, för snart går bussen.

Kommentarer inaktiverade.