En hyllning till Stureplanscentern

När jag var i Sollefteå på kretsmöte för en vecka sedan pratade vi en hel del om vad Centerpartiet måste utveckla framöver, med sikte på valet 2014. Under det passet yttrade jag orden ”Många, om inte alla, av Centerpartiets problem hade varit lösta om vi hade haft ett Stureplanscentern i varje svensk kommun”.

Det är inte ofta de orden yttras i Ådalen.

Många vet inte vad Stureplanscentern är för något. De vet emellertid att de inte gillar det. Låt oss därför räta ut några frågetecken: Stureplanscentern är en centeravdelning förlagd till centrala Stockholm. Den är jämförelsevis mycket aktiv och arrangerar med jämna mellanrum talarkvällar, debatter och föreläsningar. Oftast i restaurang- eller barmiljö. Till Stureplanscentern kommer intresserade människor av olika partibeteckning, eller helt utan sådan. I många fall människor som annars aldrig skulle tänka tanken att gå till ett centermöte.

Låt mig upprepa: De flesta, om inte alla, Centerpartiets problem hade lösts av ett Stureplanscentern i varje svensk kommun.

Kan Centerrörelsen i det stora liksom Stureplanscentern i det lilla bli en arena där människor otvunget möts och åsikter bryts är vinsterna många. Vi skulle förnya politiken. Vi skulle utveckla organisationen. Det skulle i sig vara ett ovärderligt kommunikativt och varumärkesbyggande arbete.

Nu fyller denna fantastiska centeravdelning 4 år. Vad passar då bättre än att läsa Anders W Jonssons eller Johan Hedins alster om samma fenomen?

Annonser

8 thoughts on “En hyllning till Stureplanscentern

 1. Hej Emil!
  Nu kan vi inte rakt av kopiera Stureplanscentern. Dom verkar i en region eller ett område med mycket folk och många krogar och middagsresturanger. I delar av vårt land finns inte detta storstadsfenomen. Det vi kan önska oss att vi hade fler , som engagerade sig likt Stureplanscentern.
  LN Höörs centerkrets

 2. Det uttrycket är ett något omoget sätt att skriva historia och noga räknat är det antagligen inte något hjälpt av plutokratiska inslag i det gamla Centerpartiet. Det finns redan ett sådant alternativ. Framtiden måste ligga på att åskådliggöra det gröna alternativ som hoppas allt på de famijeföretagande Svenskarna. Det känns vara sig trovärdigt eller lockande med ännu ett parti som vänder sig till framgångssökande soloartister och singlar. Ett familjeparti för folk som vill utveckla kulturella grepp av sina liv däremot, det vill jag ha.

 3. Helt rätt Emil! Vad är meningen med förening? Det engagemang de har skapat har ju helt klart gett resultat, klassiskt Centeravdelningsarbete i sin bästa form.

 4. Jonas! eller någon annan. Rätta mig snabbt om ryktena är osanna, och jag hoppas verkligen att jag blir rättad nu, annars ligger det på bordet att StureplansCentern inte för fram vare sig gröna åsikter eller åsikter om vikten av att vårda sig om Svensk kultur. Livliga aktiviteter kan i de värsta fallen vara att skramla i sakristian under vigselakten. Jag övergick till Centern vid valet då Alliansen vann regeringsmakten och blev medlem och valarbetade detta val så jag har mycket att lära. Än har jag inte hört någon som sökt vinna väljare från (mp),(s),(v) genom att påminna om StureplansCentern. ”Stureplan” betyder nog helt olika saker i Stockholm än överallt annars kanske. Då kanske de gör ett jättearbete för Stockholm, och det kan verka så på valsiffrorna, men jag vill ärligt veta nu. Kan någon svara mig? För de fram Centerpartiets kärna på dessa möten? Ryktet säger ju att de för fram idéer vi delar med moderat politik och vinner väljare inom alliansen bara. Gott nog och väldigt bra i den miljön men jag vill också höra insatta uttalanden. Svensk kultur? Grön livsföring?

 5. Erik Selander: Stureplanscentern är ju lika lite som någon annan centeravdelning en samling människor med exakt samma åsikter.

  I den mån medlemmarna är överens om något är väl detta det som står att läsa här: http://www.stureplanscentern.se/om/

  Min poäng med inlägget är emellertid inte att pusha för vissa åsikter. Det är mötesformerna och engagemanget jag är imponerad av, och kommer försöka sprida.

 6. Läste din del 2 av eftervalsanalysen. Känner igen mig … och som Emil sa, det handlar om hur man arbetar och engagerar sina medlemmar.

 7. Tack Emil källström för tipset. Jag skall absolut studera denna sida.

  Tack Jonas Rask Det är mycket att smälta i mitt huvud just nu och jag vill komma i produktivt arbete så snart som möjligt.

  ”Personlighet” är det ord jag oavbrutet snurra mina tankar runt. Är det något parti som verkligen skulle kunna föra in något nytt i Svensk politik är det Centerpartiet och det är ”Personlighet”. Alla väljare är i första hand personligheter och vi är de enda som kan ge stöd för detta hos Svenskarna. :::::: Författare skådespelare sportmän sångare och sångerskor, för dem finns bara ett parti som skulle kunna ge dem ett tak över huvudet och ett hem i livet. Eller? Vilket parti är Sveriges mest poetiska parti? Så var vi också de som begynte miljörörelsen i världen. 1962… ödmjukhet. Djupare värden stavas argumentet, både för familjeföretaget, den levande landsbygden och för ekologin. Varför inte också för konsten?

 8. Har kollat på StureplansCentern och de har gjort ett mycket bättre jobb med att utveckla vårt parti än de har lyckats med att föra ut innehållet i vad de står för. Vad de vill lämna ut öppet på webben ser bra ut. Vad jag kan se nu talat ryktet om dem osanning. Det är väll namnet kan jag tänka mig. Fungerar i Stockholm men fyller en dum lantis boende i landsorten i Göteborgs City, Haga, med obehag. Det jag kan läsa på webben ser väldigt fint ut faktiskt. Får fortsätta att kolla detta. Verkar faktiskt bra.

Kommentarer inaktiverade.