Jag är fyra på Västernorrlandscenterns riksdagslista

En mycket intressant dag är nu slut och jag sitter hemma i Örnsköldsvik igen. Som jag nämnde i förra inlägget gjorde Maud en kanoninsats för att peppa länets centerpartister.

Efter lunch tog kandidatpresentationerna, pläderingarna och voteringarna vid. Det snackades en hel del under lunchen.

Utgångsläget var följande: Den sammanräknade medlemsomröstningen för Västernorrland (separata omröstningar har genomförts i Medelpad och Ångermanland) vanns av Jonny Lundin med mig som tvåa. Efter mig kom Kjell Bergkvist från Sundsvall, följd av ytterligare några ångermanlänningar.

Förslaget till lista hade dock som brukligt tagit med fler aspekter än bara resultatet från medlemsomröstningen. Man brukar eftersträva balans mellan kvinnor och män, och de två landskapen. Efter lottning i kommittén återfanns jag på fjärde plats. Ordningen i det liggande förslaget var alltså Jonny Lundin, Anita Wiklander, Kjell Bergkvist och Emil ”the mean machine” Källström.

Jag har idag hört så mycket positiva ord om mig själv att det räcker en bit in i nästa decennium. Leif Vestin, Dan Olsson, Birgitta Rönnqvist med flera tog i från tårna när de försökte återuppta jobbet från nomineringskommittén. Man föreslog mig som ny trea på listan. Medelpadingarna åberopade dock sin historiska rätt till andra- och tredjeplatsen, och hotade lite löst om att sjösätta en egen lista om de inte fick sin tredjeplats.

Här var jag beredd att kasta in handduken. För mig är och var det egentligen skitsamma om jag hamnade på tredje- eller fjärdeplatsen. Det är ju kryssen på valdagen som räknas, och inget annat. Att framhärda med risk för splittring i länet kändes ju lite ovärt.

Jag tycker dock av princip att det bara är bra och uppfriskande med lite voteringar, och lät den demokratiska processen ha sin gång. Hade vi hamnat i ett läge där det blev skarpt läge med risken för utbrytarlistor hade vi väl fått jämka oss då, tänkte jag.

Efter rösträkningen försvann dock allt behov av sådana tankar. Kjell Bergkvist vann med 53-49, och står kvar som trea. Själv går jag till val som kvartskandidat.

Det känns mycket skönt att ha detta överstökat, för att nu kunna fokusera mer på det viktiga. Inom kort kommer jag att sjösätta min kampanj.

Centerpartiet måste ge järnet för att förmedla vår bild om ett grönt, företagsamt Norrland. Vi kan och ska inte bli bäst på att administrera en fortsatt nedgång. Det finns redan ett parti som behärskar den konsten. Vi däremot ska måla upp en bild om Norrland som Sveriges och Europas unga, företagsamma region. Där framtidens energi och jobb finns, och där vi kan skapa förutsättningar för ett gott liv.

Nu kör vi!

Annonser

2 thoughts on “Jag är fyra på Västernorrlandscenterns riksdagslista

  1. Jag vet hur det känns att förlora voteringar om riksdagslistan, men jag vet också att du och jag kommer göra bättre krysskampanjer än de flesta andra, så jag tror på dig.

    Du är grym!

Kommentarer inaktiverade.