Norrländsk framtidsroadtrip

Idag har jag varit ute på roadtrip i Örnsköldsviks kommun. Dagen började med en tur till Gideå för upphämtning av Dag Melkersson, vice VD på Ownpower Projects. Vi brände iväg upp till Solberg och mötte där upp Per Åsling, riksdagsledamot från Jämtland.

Melkersson visade oss det område där Ownpower gör vindmätningar för att senare bygga 38 stycken 150-meterssnurror. Det unika i Ownpowers koncept är att man vid varje projekt bjuder in bygdens och regionens folk att bli delägare i ett antal av kraftverken. På så sätt kanaliseras en del av ansvaret och avkastningen till lokalbefolkningen.

Konceptet känns klockrent. Efter att på många sätt ha missat tåget när det gäller gruvor, vattenkraft och skogens rikedomar, måste vi på olika sätt säkerställa att de resurser vindkraften skapar kommer Norrland till del.

Delvis handlar detta om delägande, men även om att hitta smarta lösningar för bygdemedel. Under dagen har jag haft möjlighet att snacka en hel del med Dag och Per om detta. Jag tror inte på någon universallösning som går att applicera på alla vindkraftsprojekt, utan att man måste hitta individuella lösningar. Viktigt är dock att pengarna går till framåtsyftande satsningar som ger tillväxt, gärna i form av lokala utvecklingsbolag och riskkapital.

Dagen avslutades på ÖA för en intervju. Vi snackade länge och väl om allt och ingenting, det ska bli intressant hur Hasse Tavér knyter ihop den säcken…

På väg mellan Solberg och stan stannade vi till på Bredbyns Gästgiveri. Efter en fantastisk lunch på gulaschsoppa och pannkaka fick vi en presentation och visning av anläggningen av Jan och Malin Forhaug som tog över rörelsen efter Centerpartiets Nea-Marie Österlund.

Sammanfattningsvis en mycket spännande och inspirerande dag i Norrlands framtids tecken.

Annonser