Därför vinner Alliansen valet

CUF:s förbundsordförande Magnus Andersson har idag initierat en bloggbudkavle på ämnet ”Därför vinner Alliansen valet”. Självklart ska jag dra mitt strå till stacken:

Alliansen vinner (riksdags-)valet därför att en slumpmässigt utvald häst från det Källströmska stallet vore en trovärdigare statsministerkandidat än Mona Sahlin.

En ur min synpunkt viktigare fråga är:

Hur vinner Alliansen Norrland?

Denna fråga har, direkt och indirekt, varit ämnet för en god portion av mitt bloggande och politiska engagemang de senaste åren, och min valkampanj till kommunfullmäktige och riksdag kommer att vara ett försök till att ge ett svar på den frågan.

Det finns några tecken i skyn som tyder på att tiden skulle kunna vara kommen för ett rejält steg mot ett grönare, liberalare Norrland. Punkterna nedan syftar dock främst på Örnsköldsvik och Västernorrland.

  • Det är ju faktiskt vi som har idéerna. På varje enskild fråga där det finns en motsättning mellan Örnsköldsviks liberala krafter och vänstermajoriteten, är det det röda laget som står för konservatism, feghet och en motvilja mot det nya. Oavsett om det handlar om valfrihet i välfärden, att faktiskt göra något åt företagsklimatet (inte bara prata om det) eller bygga en modernare kommun, är det vi som driver på, och de andra som håller emot. Hade vänstern fått välja, hade ingenting förändrats. Utom möjligen en liten skattehöjning.
  • (S)kandaler. Sekab. Landstinget. De styrande har inte skött sig. Folk är förbannade. Detta bara måste få konsekvenser på valdagen.
  • En ny värld. I valet 2010 kommer internet att spela en större betydelse än det någonsin gjort (en ganska självklar förutsägelse). Det är ganska uppenbart vilka som lyckats bäst med arbetet på nätet. Du vet att ditt gamla arbetarparti har problem att förhålla sig till de nya medierna när en snickare från Högbyn sopar banan med dig och dina partikamrater.

Den dagen kommer då Norrland är Sveriges och Europas unga, företagsamma, gröna och liberala region. Ett steg på vägen kommer att tas i september. Denna omständighet är också ett av svaren till att Alliansen vinner valet på riksplanet.

Annonser