Ingerö är precis vad Ångermanland behöver

Anders Rönmark har gjort ett bra jobb med Allehanda Medias liberala ledarsida. Förutom hans egna ofta intressanta, ibland briljanta texter, har han enrollerat bland andra Hanna Wagenius och Johan Ingerö som komplement.

Den senare skriver idag om skatter, och pekar på det fullständigt riktiga men i vissa kretsar kontroversiella faktumet att högre skatt inte alltid innebär mer skatteintäkter.

I höstas hade vi i kommunfullmäktige en relaterad diskussion. Under diskussionen om den skattehöjning som socialdemokraterna föreslog (men sedan drog tillbaka eftersom Alliansregeringen tillsköt mer pengar än skattehöjningen hade gett), försökte jag argumentera för att det kanske inte var det smartaste att höja skatten för att slippa effektivisera i kommunen. Egentligen – vart gjorde de 24 miljoner det handlade om bäst nytta? I Örnsköldsviksbornas plånböcker eller i kommunens kassakistor? Responsen från röda laget var dock oförstående – ”att betala skatt är ju något fint”.

I vår del av världen är det vi-drar-väl-till-med-en-skattehöjning-det-är-ju-häftigt-att-betala-skatt-partierna som vinner val och bildar majoriteter. Hittills. Ska vi göra något åt detta krävs det några som med buller och bång visar på alternativ. Man kommer aldrig spöa sossarna i vilka som är mest sossiga. Det är först med ett värderingsskifte som liberaler på allvar kommer börja vinna val i Norrland.

Ett litet steg kan vara en skattedebatt i Örnsköldsviks kommunfullmäktige. Ett stort steg är att göra Ångermanlands liberala ledarsida rolig, intressant, vass och smart.

En ledarartikel från Johan Ingerö är precis vad Ångermanland behöver.

Annonser