Presentation av ungdomsdialogen

Mötet idag inleddes med prisutdelning av MiljÖrnen – Örnsköldsviks kommun och Tidningen 7s miljöpris. Därefter tog ett gäng från kultur och fritidskontoret vid för att presentera Ungdomsdialogen. Presentationen var pimpad med hjälp av några gymnasieelever som tagits ”som gisslan”.

När detta projekt lanserades bloggade jag ganska kritiskt. Trots en trivsam och stundtals ganska rolig presentation måste jag säga att jag vidhåller min skepticism.

Några kärnbegrepp jag plitade ner från presentationen är open space som ska genomföras, arbetsgrupper som ska bildas, referensgrupper som tillsatts, en ny arena för påverkan benämnd Gateway, länssamverkan mellan kommuner, en webb-portal som ska byggas upp och sedan spridas genom marknadsföring. Lyssnande politiker efterfrågas.

Det ovanstående har gemensamt är att det kostar pengar. Det är en massa tjänstemän som ska avlönas, papper som ska vändas och kaffekoppar som ska drickas. Inget fel i detta, men det är hela tiden kommunen som ska göra det. Det är hela tiden på vuxenvärldens villkor.

Detta faktum är också den främsta anledningen till att jag tror att detta, liksom tidigare försök med ungdomsfullmäktigen och annat, kommer att fungera dåligt.

Istället för det man planerar bör man göra det jag, Centerpartiet och Alliansen tjatat om i åratal. Skapa bättre möjligheter för ungdomars engagemang på egna villkor. Detta främst genom bättre föreningsbidrag. Men så länge de som bestämmer på kommunen hellre själva vill bestämma hur de unga ska engagera sig, kommer man aldrig att prioritera föreningsbidragen före kommunens egna strukturer.

Det är synd, och det går ut över Örnsköldsviks unga.

Goda intentioner får inte rättfärdiga dåliga lösningar. Det är inte lätt för oppositionspolitiker att ifrågasätta satsningar som Ungdomsdialogen, Regnbågsveckan eller julklappsjobben. Men det måste göras.

Annonser