Vänsterdominansen i Norrland är ett dåligt skämt

Idag sved det lite extra i hjärtat när jag gled in på allehanda.se. Källan till denna känsla var inte bara sorgen över offren i Haiti, utan även den illavarslande rubriken ”Det blåser rödgrönt i Norrland”.

Nära sju av tio norrlänningar skulle välja vänstern, sossarna eller miljöpartiet om det vore val idag, enligt SCB.

På ett plan övergår detta mitt förstånd. Hur kan så många undgå att se de långsiktiga, destruktiva trender som en alltför dominerande socialdemokrati lyckats cementera? Varför fortsätter man rösta fram makthavare som så tydligt saknar både visioner som förtroende för de norrlänningar de företräder?

Väljarna har dock alltid rätt, får man anta. Mot den bakgrund jag tecknar i föregående stycke, kanske frågan måste omformuleras: Hur i hela friden lyckas inte Centerpartiet och Alliansen utnyttja det faktum att motståndet är så svagt?

Jag kan dissa sossar hur mycket jag vill, men faktum kvarstår: De lockar nära åtta gånger så många väljare i Norrland som mitt Centerparti.

Detta 10-talets första år tänker i alla fall jag dra mitt strå till stacken. Jag tänker fortsätta prata om Norrlands framtidsfrågor, och öka intensiteten en hel del. Det är helt enkelt oansvarigt att låta valrörelsen handla om något annat än hur Norrland blir Sveriges och Europas unga och företagsamma region.

Lyckas Centerpartiet nå ut med ett sådant budskap, vrider vi vänsterns viktigaste vapen ur händerna på dem; problemformuleringsprivilegiet. Vi måste visa att vi inte köper deras verklighetsbeskrivning. Visa att det finns aspirerande ledare som tror på Norrlands möjligheter, och som är beredda att skapa förutsättningar för dem.

Det vore väl fanken om det inte snyggade till siffrorna lite.

Annonser

3 thoughts on “Vänsterdominansen i Norrland är ett dåligt skämt

  1. Haha.
    Centerpartiet kommer snart gå omkull och förmögenheten skänkas till kompisen folkpartiet.

  2. Centern är ju numer Sveriges rikaste parti alla kategorier…om inget annat funkar, kanske ni kan köpa lite röster 😉

Kommentarer inaktiverade.