Kulturhusdebatten är ointressant

De senaste dagarna/veckorna har Folkets Parkchefen Christer Joald och en Lars Lundgren debatterat om vart ett blivande kulturhus i Örnsköldsvik borde byggas.

Oväntat nog vill Joald köra en ”pimp my folkpark” och slå på stort uppe på backen. Lundgren tycker bättre om alternativet som tidigare presenterats om en placering i inre hamnen.

Idag har Joald ett inlägg publicerat i ÖA, där han beklagar att inte fler deltar i debatten. Jag tycker själv inte att det är så konstigt. Diskussionen är just nu en låtsasdebatt. Det finns i dagsläget litet eller intet att prata om.

Ingen har stigit fram och sagt att de vill bygga ett kulturhus. Allt man säger är att någon borde göra det. Ingen aktör har med trovärdighet sagt att de kan driva ett.

Därmed finns det enligt mig inget att diskutera. Att bygga och driva ett kulturhus är ingen kommunal angelägenhet. Innan någon annan kliver fram och tar kommandot, får vi nog försöka leva våra liv utan en konsert- och teaterlokal i världsklass.

Annonser

5 thoughts on “Kulturhusdebatten är ointressant

  1. Det kan absolut vara en kommunalangelägenhet att driva, åtminstone i form av externt bolag. Till exempel om man flyttar diverse kulturrelaterade utbildningar och institutioner till den nya byggnaden. Men du har helt rätt i att debatten inte riktigt har någon mark att föras på än. Den kommer inte ha det, heller förrän man kan svara på hur den dagliga driften ska se ut. Man kan inte ha ett multimiljonbygge som bara härbärgerar 3-4 stora arrangemang per år. Det måste finnas en stadig hyresgäst eller tre, som kan stå för driften dag-för-det, precis som Modo gör i arenan. Annars kommer det inte att funka. Att då flytta musikskolor mm. dit kunde ju funka om man i.o.m. det sparar in på andra lokaler. Om inte får man nog tänka om och planera bättre innan några spadtag kan tas.

  2. Nils: Jag vill nog nd hvda att driften av en teater- och konserthall inte r en kommunal angelgenhet. Dremot r jag ppen fr kommunalt std, p samma stt som kommunen hjlpte till vid arenabygget.

    Jag hller med om att ngon ”stadig hyresgst” mste kliva fram och ta kommandot.

  3. Jo. Det är väl nånstans där problemet ligger. Norrlandsoperan har ju en egen, fast ensemble. Men det kan inte finnas i Ö-vik på samma sätt. Framförallt för att teatersällskap, symfoniorkestrar etc. kräver en stad av en viss storlek. Umeås opera heter ju t.o.m. NORRLANDSoperan så det är helt regionens och landsändans operahus, inte bara Umeås. Ö-vik är för litet för en fast ensemble så denna fråga måste lösas på ett annat sätt. Frågan är hur.

  4. Den enda aktr som jag ser som teoretiskt skulle kunna ta den rollen r Folkets Parkfreningen. De har ju dock visat sig mindre dugliga att driva en strre anlggning framgngsrikt.

    Alternativet r vl att ngon helt ny aktr kommer fram. Det finns ju en hel del duktiga kulturfreningar i staden. Om ngra knner sig taggade s… Underskatta aldrig vad en liten grupp hgt motiverade mnniskor kan stadkomma.

  5. Ja, jag är den förste att applådera om någon kliver fram. Men med tanke på hur befolkningen ser ut, hur stor den är, bildningsgraden och kulturintresset etc, tvivlar jag på att symfoniker eller liknande är görbart i Ö-vik. Jag förstår att det skulle kännas coolt med en snygg byggnad nere vid vattnet och att man skulle känna det som att det ”hände nåt” men det måste ju funka ekonomiskt också.

Kommentarer inaktiverade.