2,5 miljoner för en A4 rappakalja, bra deal…

Om en vecka, måndagen den 14 december, träffas Örnsköldsviks kommunfullmäktige för sista gången. Decembermötet brukar vara en stilla tillställning fylld av julefrid, men så kommer detta möte näppeligen gestalta sig.

Skolnedläggningar (återkommer i senare inlägg), SEKAB och, min favoritfråga för dagen, sossarnas julklappsjobb ska diskuteras.

Och var ska man börja? Ärendet har liksom fler akilleshälar än… något med väldigt många akilleshälar.

Det är fel i sak, eftersom Leif Lindholm och Malin Westman lyckats hitta en genomdålig lösning som dels kommer ett litet antal till del, dels har ett tydligt, ofrånkomligt bäst-föredatum. Efter sex månader tar liksom pengarna slut och alla får gå hem.

Efter att ha konsulterat beslutsunderlaget måste man också konstatera att handläggningen av ärendet är under all kritik. Det består av ett brev som för övrigt finns för allmän beskådan på övikssossarnas hemsida.

Vänstermajoriteten i Örnsköldsvik förväntar sig att kommunfullmäktige ska fatta beslut om 2,5 miljoner av Örnsköldsviksbornas pengar, med ett A4 av slarvigt skriven text fylld av påhopp på regeringen som enda beslutsunderlag:

  • Det står inte vilka jobb som avses. Det verkar liksom gälla jobb vilka-som-helst i kommunen.
  • Det står inte vilka som är aktuella för satsningen. I underlaget talar man om ”ungdomar”, men vilken definition använder man?  Gäller den internationella definitionen på människor mellan 15-24 år? Eller Ungdomsstyrelsens, som är 7-25 år? Alla under 30, som brukar användas i EU-sammanhang? Ingen vet, eftersom det inte står att läsa någonstans.

Som alla kan se saknas helt analys. Vilket problem är det egentligen man tänker lösa? Hur ska satsningen få någon form av långsiktig effekt. Svaren uteblir.

Ursäkta, men jag gör liksom större research än så här när jag köper en mobiltelefon. Hur kan någon tro att man kan anslå 2,5 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar till något så luddigt, så ogenomtänkt?

Efter decennier av egen majoritet finns inte längre något behov av att förklara eller försvara sin politik. Kommunfullmäktige är bara ett transportkompani. Detta bör inte minst vara stötande för de socialdemokrater som troget kommer dit varje månad, utan att få påverka den förda politiken.

Annonser

3 thoughts on “2,5 miljoner för en A4 rappakalja, bra deal…

Kommentarer inaktiverade.