Norrlänningar är vi allihopa

I dagarna släppte Mittuniversitetet, Umeå Universitet och Luleå Tekniska Universitet en skrift kallad ”Kan Norra Sverige regionaliseras?”. Till grund för boken ligger enkätintervjuer med 4000 norrlänningar och dessutom djupintervjuer med norrländska makthavare som har varit delaktiga i processen med regionansökningar.

De 242 sidorna är mycket läsvärda och för den som är intresserad finns boken i pdf-format här.

Boken har gett mig många nya insikter och bjuder på några roliga passusar. Till exempel står det svart på vitt att en bidragande orsak till att tanken på en region i Norrland havererade -för nu- kan ha varit att Östersundssossen Jens Nilssons blotta närvaro på ett möte i Östersund i november 2007 (sidan 46).

De som hävdar att det inte finns en norrländsk identitet att bygga en region kring, har fel. I alla de fyra nordliga länen känner man sig som norrlänningar, vid sidan av svenskar och norrbottningar, västerbottningar, jämtar respektive västernorrlänningar. Noterbart är att dessa tre identiteter är ungefär lika starka, sida vid sida. Norrlänningarna känner sig även som, om än inte i lika hög grad, européer (sida 83).

Boken är en veritabel guldgruva, med en massa intressanta fakta och resultat. Får säkert anledning att återkomma senare på ämnet.

Också Dan har tagit del av resultaten, fast på plats i Umeå. Läs här.

 

Annonser