Regnbågsvecka – bra fast ändå inte

Nästa vecka är Örnsköldsviks officiella regnbågsvecka. Då ska vi slå ett slag för att alla är lika mycket värda, oavsett vem man blir kär i.

Detta är givetvis positivt och bra. Det behövs. Även jag kan ibland erkänna att Örnsköldsvik har sina negativa sidor. Att vissa delar av befolkningen är fientliga mot det främmande, vare sej det är killar som gillar killar eller folk som inte äter fläskkött, är avskyvärt och direkt korkat. Örnsköldsvik och Norrland behöver mer mångfald. Fler människor av olika bakgrund som skapar värden tillsammans. Vägen dit går inte genom muslimskräck eller bögnoja.

I kommentarerna till mitt inlägg tidigare i veckan om Centerpartiet som ett skattesänkarparti fick jag en intressant fråga. Om man nu ska sänka skatten, vad ska bort? Vad ska vi sluta finansiera via skattesedeln.

Världen är inte så statisk att en krona i mindre skattetryck automatiskt är en krona mindre i den gemensamma kassan, men om man nu ska svara på frågan är regnbågsveckor i kommunal regi en stark kandidat att bortprioriteras.

Om man för ett ögonblick bortser från de goda intentionerna med regnbågsveckan, vad blir då kvar? Jo, kommunala tjänstemän som bildar opinion. Som arrangerar möten, föreläsningar och workshops. Sysslar med folkbildning.

Detta är inte kommunens planhalva. För att göra ovanstående engagerar sig folk i föreningar och organisationer. Frivilligt, gratis, ibland med lite stöd från kommun, stat eller landsting.

Det är precis detta jag talar om när jag säger att det behövs ett handslag mellan kommunen och det civila samhället.

Tills rollfördelningen mellan kommun och det civila samhället blivit tydligare, kan vi bara hoppas på att årets regnbågsvecka blir lyckad, och att ytterligare ett steg tas på vägen att skapa det framtida, öppna och toleranta Örnsköldsvik.

Annonser