Nu tar vi oss i kragen

Jag kan inte annat än hålla med Magnus Andersson, så i den milda grad att jag mer eller mindre snor Magnus rubrik.

I senaste sifomätningen får Centerpartiet, Sveriges för närvarande tredje största riksdagsparti, 4,5 % i stöd från de tillfrågade. Opinionsmätningar ett år innan valet säger visserligen ingenting om resultatet i september 2010, men de spelar roll. Dåliga resultat gör partiföreträdare i allmänhet mer nervösa och osäkra, vilket ofta resulterar i håglöshet eller, värre, panik.

Själv reagerar jag inte så. Tvärtom. Jag blir taggad.

Alla som läser denna blogg, vet att det jag brinner för är Örnsköldsviks och Norrlands framtid. Norrland som helhet är för närvarande, och har ett bra tag varit, inne i en negativ spiral. Orsakad av dåligt självförtroende, splittring och förlamande sossepolitik.

Jag är övertygad om att nyckeln till Norrlands fantastiska framtid ligger i folk som spottar i näven och förverkligar sina idéer och drömmar, gör något. För det behövs ett politisk ledarskap som dels tror att Norrland kan och ska vara stället där drömmar förverkligas, men som också låter detta ske. Ledare som både bryr sig om och tror på Norrland.

Kort sagt, centerpartister.

Vi har alltså ett läge där en förkrossande majoritet av Sveriges och Norrlands befolkning säger ”tack, men nej tack” till det parti som har bäst förutsättningar att förändra Sverige och Norrland till det bättre. Detta är bara, endast och enkomt Centerpartiets eget fel. Vi förtjänar givetvis inga eller mycket få röster om vi inte lyckas förklara varför vi är värda dem.

Jag hör ibland centerpartister prata om att de är less på sakernas tillstånd. Glöden har slocknat på grund av antingen FRA-lagen, kärnkraften, dieselskatten, frånvaron av landsbygdsfokus eller en kombination av dessa. Att de därför inte känner samma entusiasm inför partiarbete och kampanjande. Min uppmaning just nu är: Glöm det, och kom in på banan.

Säger partistyrelsen eller riksdagsgruppen fel saker? Skit i det. Vi är lika mycket centerpartister som dem. Vi kan och bör skapa vår politik inför Norrlands kommun-, landstings- och riksdagsval.

Centerpartiet är fortfarande en folkrörelse. Centerpartiet är summan av tiotusentals gröna liberaler, som tror på ett samhälle där människor får växa. Som tror på en framtid både i städer och på landsbygden. Som är övertygade om att såväl Södermalm som Solberg behövs och ska få blomstra. Nu är det läge att börja visa det.

Alla som tror att någonting blir bättre av att socialdemokraterna går framåt, som man gjorde i europaparlamentsvalet i Norrland, kan räcka upp en hand och sedan ställa in sig på ytterligare decennier av stagnation, utflyttning och bidragsberoende.

Det är nu det gäller. Valet 2010 ska bli, kommer bli ett centerpartistiskt framgångsval. I Sverige i allmänhet, i Norrland i synnerhet. Men då gäller det att några tusen centerpartister gör det man alltid gjort.

Vi kavlar upp ärmarna, tar oss i kragen och börjar jobba. Pratar centerpolitik när chansen ges. Får folk att inse att det finns alternativ. Att ingenting, inte ens en socialdemokratisk valseger i Örnsköldsvik för tolfte gången i rad, är hugget i sten. Att vi vill, och vi kan.

Annonser

4 thoughts on “Nu tar vi oss i kragen

  1. Norrländska samlingspartiet verkar i allt väsentligt vara ett klassiskt mer-till-alla-missnöjesparti.

    Kort sagt, ingenting att över huvud taget bry sig om.

Kommentarer inaktiverade.