Statt: Låt dem bygga

Jag har ännu inte riktigt kommit över att foppas skrytbygge till hotellkoloss i hamnen inte blev av, i alla fall inte denna gång. Ett vackert hotellbygge på kajen hade inneburit nya jobb, en vitamininjektion till Örnsköldsviks nöjesliv och ett välbehövligt tillskott av hotellkapacitet. Finanskrisen kom emellertid emellan.

Nu riskerar vi en situation där kommunens tjänstemän och politiker ikläder sig finanskrisens roll, och sabbar ytterligare ett hotellbygge i staden.

Den relevanta saken att ta ställning till när det gäller bygget på Statts innergård bör vara: är det okej om den nya byggnaden syns eller inte? I samma stund som den syns, förändrar den ju stadsbilden. Något jag personligen tycker är helt okej. Någonstans kan jag dock förstå om någon anser att man inte alls ska förändra Statts utseende.

Kommunen väljer en märklig mellanväg. Man låter inte Statt bygga som de vill. Tvärtom sitter  man och ”förkortar” Statts planerade bygge med några våningar, ett förfarande som enbart verkar klåfingrigt. Man uppnår liksom varken eller. Staden får inte så många hotellrum och jobb som vi hade kunna fått, men vi måste ändå dras med en förändrad stadsbild (om detta nu är något negativt).

Hotellägaren säger också att de överväger att skrinlägga projektet om kommunen framhärdar. Det vore djupt olyckligt, men knappast första gången Örnsköldsviks kommun sätter käppar i hjulet för företagande och entreprenörskap.

Annonser