Ingen Region Norra Sverige den här gången heller

Idag släppte Kammarkollegiet ett pressmeddelande där man säger nej till de ansökningar om att bilda regioner, bland annat i Norrland. Detta på grund av att vi, eller snarare vårt politiska ledarskap, inte kan komma överens. Istället för att skapa strukturer för en positiv framtid i Norrland ska frågan utredas vidare, så som den gjorts i 40 år. Jag gissar att detta också blir regeringens beslut.

Återigen får alltså Norrland lida av att vi har ett ledarskap utan visioner och vilja, men med desto mer revirtänkande och dåligt självförtroende.

I den uppkomna situationen, med norrländska ledare som är mer intresserade av att krama sitt eget postnummerområde och vara rädd för Umeås makt än att skapa något beständigt för vår del av världen, hade jag uppskattat om regeringen visat lite handlingskraft. Uppmanat oss ”kom överens – annars kommer vi överens år er”.

Med tanke på moderaternas ovilja mot regioner i allmänhet är det dock inget realistiskt scenario. Allt vi kan göra är – antagligen – att vänta in nästa generation ledare och hoppas att dessa är klokare och modigare än den nuvarande.

Det är en lösning som lämnar Norrland på efterkälken, och som skjuter ödesfrågor på framtiden. Det är bara att beklaga.

Annonser

One thought on “Ingen Region Norra Sverige den här gången heller

Kommentarer inaktiverade.