Varför skolnedläggningar är idiotiska

Sist av alla tänkte jag skriva några rader kring de föreslagna skolnedläggningarna på Örnsköldsviks landsbygd. När det gäller Solbergsskolan med sina 4 elever är det väl inte så mycket snack om saken, en nedläggning är nödvändig. Gottneskolan och Arnässkolan är en annan femma.

Både Arnässkolan och Gottneskolan finns i det vi kan kalla tätortsnära landsbygd. Detta är en av Örnsköldsviks största naturresurser. Det är på landbygden, och särskilt den del av landsbygden med bekvämt pendlingsavstånd till staden och Botniabanan, vi kan skapa boendemiljöer i världsklass i Örnsköldsvik.

Det är här den unga stadsfamiljen kan kombinera drömmen om en hästgård med sina krav på närhet till farmor och farfar i Järved. Lägger vi ner dessa skolor säger vi ”nej tack” till den unga familjens inflyttning, å dessa områdens vägnar.

En skola är som ingen annan institution en symbol för framtiden. Inte mindre kraftfull blir den det, på en mindre ort. Att förvägra Gottne och Arnäs dessa symboler, är att förvägra dem en del av dessa orters utvecklingspotential.

”Men pengarna då?” är den givna repliken på resonemang som ovan. Liksom varje gång vi centerpartister opponerar oss mot nedläggningar på landsbygden.

Och det är klart, ser man statiskt på barn- och utbildningsnämndens budget för innevarande och kommande år, blir det svårt att skaka fram pengar. Men för den som tänker större, och längre, blir kalkylerna om inte lätta, så i alla fall enklare. Kostnaderna för lokaler finns kvar på ett eller annat sätt, och ofta tillkommer kostnader för skolskjutsar och annat. Sett för kommunen som helhet, är en skolnedläggning en tveksam affär.

Tänker man än vidare, blir kalkylerna än skakigare. I både Gottne och Arnäs finns ett starkt engagemang kring skolan i synnerhet, och bygden i allmänhet. Tänk om detta engagemang fick läggas på något framåtsyftande, värdeskapande. Örnsköldsviks landsbygdsbefolkning tvingas ständigt lägga engagemang, tid och kraft på att försvara det de har, kämpa emot negativa förändringar. Ge dem lite andrum! Låt dem lägga kraften på att utveckla bygden, istället för att hindra avvecklingen av densamma (detta var jag även inne på i januari, klicka här).

Än mer idiotiskt blir det, när majoriteten aktivt väljer att inte göra fullt rimliga effektiviseringar i stan, och istället bommar igen på landsbygden. En gemensam gymnasiecampus uppe vid Parkskolan skulle spara kulor, inte minst genom att frigöra attraktiva lokaler i centrum som kan säljas eller hyras ut (detta var jag inne på runt påsk, i ett läsvärt inlägg som även hänvisar till Jesus i argumentationen, klicka här).

Det som är mest tragiskt av allt, är att en skolnedläggning är mer eller mindre irreversibel, det är mycket svårt att göra något åt saken när skolan väl är borta. De barnfamiljer som skulle kunna utgöra underlag för en nyöppnad skola har ofta flyttat därifrån. Precis detta har hänt i Myckelgensjö efter socialdemokraternas ångvältsnedläggning. Att skolan försvinner blir så definitivt, och bygden har svårt att resa sig efter en sådan smäll. Jag blir uppriktigt sagt ledsen när jag tänker på hur mycket skada vänstermajoriteten kommer att hinna skapa innan väljarna kastar ut dem ur stadshuset.

Annonser

2 thoughts on “Varför skolnedläggningar är idiotiska

Kommentarer inaktiverade.