Sossarnas julklappsjobb är ingen bra idé

Det kunde man ju ana, att de pengar Alliansregeringen tillskjuter till Örnsköldsviks kommun skulle gå till att Chefssossarna i kommunen leker jultomtar.

2,5 miljoner ska användas för att ge 30 unga arbetslösa jobb. I sex månader. (ÖA, SR Västernorrland)

Det krävdes inte så lite eftertanke innan jag fattade tangentbordet för att skriva denna text. Vem vill uppfattas som mot att satsa på åtgärder mot ungdomsarbetslösheten? Det kan mycket väl vara några av mina kompisar som är aktuella för dessa tjänster. Problemet är bara att man väljer en kortsiktig, ogenomtänkt lösning.

I en kommun som Örnsköldsvik ska man inte anställa folk för att vara snäll. Vi behöver duktiga, engagerade människor som driver de offentliga verksamheterna framåt. Behövs det ett tillskott av 30 heltidstjänster, är detta knappast ett behov som försvinner om sex månader när pengarna till slut. Behövs tjänsterna på riktigt, inrätta dem som heltidstjänster, tillsvidare.

Är det stöttning av Örnsköldsviks unga man är ute efter med satsningen, så är man också fel ute. De övriga 389 arbetlösa ungdomarna, som inte omfattas av satsningen, då? Och vad gör vi när halvåret gått?

Hade man varit ute efter att långsiktigt stärka Örnsköldsviks ungas arbetslösa, och dess arbetsmarknad bör kommunen ha bjudit in alla dessa till att förverkliga en affärsidé eller liknande under ett år, med kommunal halvtidsarvodering. Säg att det av detta blev 60 ”årsföretagare”, varav 10 fortsatte efter avslutad kommunal subvention. Då kan vi börja snacka!

När Alliansen stöttade upp Sveriges kommuner med miljarders miljarder, av vilka Örnsköldsvik fick 42 miljoner, var dessa för att skydda välfärdens kärna. Behålla lärare och äldreboenden i kristider. Om fler kommuner nu tar efter Örnsköldsvikssossarnas exempel, diskvalificerar vi oss för ytterligare stöd. Regeringen ser att inte ens ett skitår, krisår som 2009 kan kommunpamparna hålla sig från att leka jultomtar.

Annonser

2 thoughts on “Sossarnas julklappsjobb är ingen bra idé

  1. jag kan instämma endel , vill ej utveckla mer än att citera din egen text ”Behövs det ett tillskott av 30 heltidstjänster, är detta knappast ett behov som försvinner om sex månader när pengarna till slut. Behövs tjänsterna på riktigt, inrätta dem som heltidstjänster, tillsvidare..”

    Jag vill bara inflika att din tes kan vara korrekt men ack så lösryck, kan det vara så att dessa tjänster och sysselsättningar är tillägnad de som kanske inte har den stora förmågan att skaffa sig ett ordinärt jobb, kanske finns där ungdomar och andra människor som kan utgöra meningsfulla sysslor där man kan ha svårt att hitta motiv för ams arbf etc?

    Jag hoppas att av denna plan så finns bakomliggande skäl och behov som kan vara noga uträknande.

    mvh Burland Jr.

Kommentarer inaktiverade.