Ja till bron!

Här har vi en galen idé som jag sorterar in i facket ”varför inte?”.

En fast förbindelse, i form av en bro och/eller en tunnel, över Kvarken mellan Umeå och Vasa, det vore väl nåt? Idag skriver Västerbottens-Kuriren och Vasabladet om detta, från varsin sida pölen.

Rent generellt så är jag ett fan av infrastruktursatsningar. Att satsa på en järnväg, en bro eller varför inte en rejäl motorväg, visar på framtidstro och optimism. Man säger, nu jädrar bygger vi något som ska hålla i 100 år! Man visar alltså prov på den inställning vi mest av allt behöver i Norrland, liksom vilket annat framgångsrikt samhälle som helst.

Alla inblandade är säkert mycket medvetna om att detta är en avlägsen vision, en dröm som i bästa fall kan förverkligas decennier från nu.

Belackarna är förstås inte sena att påpeka hur orealistiskt det är med en bro eller tunnel över eller under Kvarken. De pekar på hur få vi är här uppe, hur dyrt det blir och annat som måste gå före. Och det är klart, ser man Norrland och norra Finland som Europas fattiga provinser i norr, med lagom eller ingen utveckling i sikte, då bör man heller inte plöja ner miljarders miljarder i infrastruktur.

Men vänd på steken. Tänk om Norrland är en del av en framtida företagsam, ung region i Norra Europa. En landsända som faktiskt gynnats av växthuseffekten, och som har närhet till ett reformerat, demokratiskt och framgångsrikt Ryssland. Som kan erbjuda världens bästa levnadsvillkor. Som är en handelsväg mellan Atlanten och St Petersburg.

Med en sån syn på framtiden, kanske en bro är helt rätt?

En bro över Kvarken. Dyr, orealistisk, löjlig och alldeles, alldeles underbar.

Annonser

One thought on “Ja till bron!

Kommentarer inaktiverade.