Stornorrland bäst säger kammarkollegiet

I mars skrev jag en debattartikel angående nödvändigheten att komma överens i Norrland om den framtida regionindelningen (länk).

Nu har statliga kammarkollegiet behandlat frågan färdigt (?) och kommit fram till att den fullt naturliga slutsatsen att den regionindelning som har bäst förutsättningar i Norrland är den där Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland bildar en Region Norra Sverige (länk).

Det är bara att hålla tummarna att detta kan få vissa av länets och Norrlands lite mer separatistiska politiker att förstå vinsterna med samarbete och prestigelöshet.

Det är en rejäl utredning man producerat. Hinner inte plöja de 126 sidorna idag, men återkommer säkerligen när jag gjort det.

Annonser

2 thoughts on “Stornorrland bäst säger kammarkollegiet

  1. Vad säger du om huvudstadsfrågan då Emil? Konkurrensen mellan Umeå och Sundsvall är ju påtaglig så varför inte välja ex. Lycksele som är den centralaste orten i Norrland som huvudstad?

  2. Får jag min norrlandsregion är jag glad oavsett vilken stad som blir ”huvudstad”. Helt klart är att de olika funktionerna oavsett kommer delas upp mellan de norrländska städerna så att ingen blir förlorare.

    Men det var ju någon Umeåbaserad professor som förde fram Örnsköldsvik, så varför inte?

Kommentarer inaktiverade.